Nasdaq prvi put u istoriji preskočio 6.000 poena

Dodajte komentar

Američke akcije nastavile su rast u jeku daljih objava rezultata kompanija za prvi kvartal. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao je 0,7%, preskočivši psihološki nivo od 6.000 poena prvi put u istoriji.

Dow Jones je ojačao 1,1% na 20.996 poena, a najveći rast su zabilježile akcije Caterpillar-a i McDonalds-a koji su objavili kvartalne rezultate iznad očekivanja, dok je indeks S&P 500 porastao 0,6% na 2.388 poena.

Od ekonomskih vijesti, cijena kuća u Americi porasle su više nego što se očekivalo u februaru, dok je prodaja novih kuća u martu skočila 5,8% što je iznad prognoza analitičara.

Evropska tržišta su takođe nastavila sa rastom vrijednosti. Njemački DAX je blago ojačao na 12.467 poena, dok su francuski CAC i britanski FTSE zabilježili identično povećanje od 0,2% na 5.278 i 7.276 poena, respektivno. Prodavac luksuzne robe Louis Vuitton je najavio preuzimanje kontrole nad Christion Dior-om, nakon čega su akcije LV-a porasle skoro 4%, a Christion Dior-a skoro 11%. Od ostalih vesti, objavljeno je saopštenje Credit Agricole banke da će razmotriti kupovinu tri banke u Italiji. Tržište nafte je konačno zabilježilo oporavak – nafta WTI je porasla 0,9% na 49,7 USD po barelu, dok je Brent skočio 1,3% na 52,3 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *