Na Univerzitetu Donja Gorica održan “European Resource Bank Meeting”

Dodajte komentar
Univerzitet Donja Gorica

U periodu između 21. i 23. Aprila, na Univerzitetu Donja Gorica održan je European Resource Bank Meeting.

Kako sa UDG-a navode, ovo je najveći skup klasičnih liberalnih i konzervativnih intelektualaca, preduzetnika, instituta, fondacija i istraživačkih centara iz oblasti slobodnog tržišta iz cijele Evrope.

U okviru ovog događaja bile su organizovane radne grupe i radionice za raspravu o aktuelnim političkim, privrednim, i filozofskim pitanjima sa kojima se Evropa suočava.

‘Sve ove aktivnosti imaju za cilj izradu “Agende za Evropu”. Ovaj dokument će odražavati perspektive o evropskim vrijednostima. Sastanak je ove godine posvetio pažnju novim reformama koje proizilaze iz Trump administracije i Bregzita. Postavlja se pitanje da li je “kreativna destrukcija” glavni pokretač preoblikovanja globalne ekonomije koja teži većoj razmjeni i boljim odnosima ili su trenutne reforme znak “kraja jedne Ere slobodne razmjene”, navodi se u saopštenju UDG-a.

Konferencija je obuhvatila sljedeće teme na diskusijama i radionicama: “Values 4 Europe: Which role for the European Libertarians and Conservatives?”, “Regulatory Framework for the Sharing Economy”, “Learnings: CEI Workshop on Fundraising”, “Protection of IP – Outdated or More Important than ever?”, “Europe & Trump: The Beginning of a Beautiful Friendship?”.

Prvi dan je takođe bio zabilježen sa takmičenjem Dragon’s Den u kojem su učestvovali mladi preduzetnici libertarijanci iz Evrope, SAD-a i Južne Amerike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *