ECB: Olakšani uslovi za odobravanje kredita

Evropska preduzeća i domaćinstva su u prvom ovogodišnjem tromjesečju lakše dolazila do kredita, saopštila je Evropska centralna banka (ECB). To je, kako navode, zaokret u odnosu na strože uslove kreditiranja zabeležene krajem prošle godine.

Kreditori su u prvom kvartalu 2017. godine olabavili uslove za odobravanje kredita preduzećima za 2,0 procenta, posle petoprocentnog pooštravanja u posljednjem tromjesečju 2016. godine, prema rezultatima istraživanja ECB-a, koje prenosi agencija Frans pres.

Olakšan je i pristup hipotekarnim kreditima, zahvaljujući labavljenju uslova za 5,0 procenata posle jednoprocentnog pooštravanja u periodu između oktobra i decembra. “Tražnja za kreditima je nastavila da raste u svim kreditnim kategorijama”, saopštila je centralna banka eurozone.

Budući da su kamatne stope na rekordno niskom nivou, preduzeća su to iskoristila kako bi uzela nove ili refinansirala postojeće kredite.

Velike intervencije ECB-a u finansijskom sistemu, kao što je otkup više milijardi eura vrijednih državnih i korporativnih obveznica svakog mjeseca, takođe, su ohrabrile banke na kreditiranje, pokazali su rezultati istraživanja ECB-a, u kom je učestvovalo 139 banaka eurozone u periodu od 16. do 31. marta.

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *