Tržište: Francuski izbori snažno podigli svjetske berze

Dodajte komentar

Nakon održanih predsjedničkih izbora u Francuskoj, na kojima je u prvom krugu najveći broj glasova osvojio kandidat centra Emanuel Makron, berzanska tržišta su zabilježila velike dobitke.

Iako je kandidatkinja ekstremne desnice, Le Pen, takođe ušla u drugi krug koji će se održati 7. maja, većina analitičara predviđa izvesnu pobjedu centrističkog kandidata. Francuski CAC je zabilježio rast od čak 4,1% na 5.269 poena, dok je njemački DAX ojačao 3,4% na 12.454 poena, što predstavlja njegov istorijski maksimum. Britanski FTSE je skočio 2,1% na 7.265 poena.

Akcije bankarskog sektora dominirale su na jučerašnjem trgovanju, pojedine ostvarivši i dvocifrenu stopu rasta, a među njima najveći skok su zabilježili: Credit Agricole, Societe Generale, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank. Njemački Ifo institut je objavio da je indeks poslovnog morala u ovoj zemlji porastao sa martovskih 112,4 na 112,9 poena u aprilu, što je njegov najviši nivo od jula 2011. godine.

Sva tri glavna berzanska pokazatelja u Americi su takođe zabilježila rast. Dow Jones je porastao 1,1% na skoro 20.764 poena, predvođen rastom akcija JPMorgan-a i Goldman Sachs-a. Indeks S&P 500 je registrovao identično povećanje na 2.374 poena, dok je Nasdaq skočivši 1,2% dostigao rekordni nivo od 5.983 poena. Tržište nafte je ponovo zabilježilo gubitke – nafta WTI je oslabila 1,2% na 49,2 USD po barelu, dok je Brent pao 1,3% na 51,5 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *