Tržište: Rezultati francuskih izbora podigli akcije banaka

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica su snažno porasle jer su ulagači odahnuli nakon što je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj pobijedio centrista Emmanuel Macron, kojeg tržište favorizuje.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 1,7 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 1,50 posto, na 7.222 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,30 posto, na 12.326 bodova, a pariški CAC 3,50 posto, na 5.235 bodova.

Evropski su ulagači odahnuli nakon rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, prema kojima u drugi krug, koji će se održati 7. maja, ulaze Emmanuel Macron i Marine Le Pen.

Ankete ukazuju na veliku prednost Macrona u drugom krugu, što odgovara tržištu, s obzirom da bi pobjeda Marine Le Pen značila veliku neizvjesnost po pitanju ostanka Francuske u evrozoni i Evropskoj uniji.

Zahvaljujući tome, pariški CAC indeks jutros je najveći dobitnik, pri čemu su cijene dionica francuskih banaka BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole skočile između 9 i 10 posto.

Terminski indeksi na Wall Streetu takođe su jutros u znatnom plusu, što najavljuje pozitivno otvaranje najveće svjetske berze danas poslijepodne.

Podršku tržištima pruža i blagi rast cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje potonule oko 7 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 24 centa, na 49,86 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 29 centi, na 52,25 dolara.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10,00 sati bio u plusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros porastao 1,4 posto, na 18.875 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *