Francuska predsjednika bira u drugom krugu

Dodajte komentar

Skoro potpuni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj održanog u nedjelju pokazuju da su nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i liderka krajnje desnice Marin Le Pen u vođstvu posle tijesne i izuzetno nepredvidljive izborne trke.

Na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, za Makrona je glasalo 23,7 odsto birača, dok je Le Pen osvojila 21,9 odsto glasova, prenosi danas AP, pozivajući se na podatke francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

To znači da će se Makron i Le Pen, kao dva kandidata koji su dobili najviše glasova, za mjesto predsjednika međusobno nadmetati u drugom i odlučujućem krugu, koji će biti održan 7. maja.

Što se tiče ostalih kandidata, koji nisu uspjeli da uđu u drugi krug, trećeplasirani u prvom krugu je konzervativni kandidat desnog centra Fransoa Fijon sa 19,9 osvojenih glasova, dok je na četvrtom mjestu radikalni ljevičar Žan-Lik Melanšon koji je dobio 19,2 odsto glasova.

Rezultati su u skladu sa predviđanjima većine instituta za istraživanje javnog mnjenja, napominje AP

Američka agencija ocjenjuje da kvalifikacije Makrona i Le Pen za drugi krug predsjedničkih izbora “mijenjaju politički pejzaž Francuske” i “pripremaju teren za konačni obračun” u vezi sa daljim članstvom te zemlje u EU.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozdravila je rezultat koji je nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron postigao u prvom krugu izbora za predsjednika Francuske kvalifikujući se za drugi krug koji će biti održan 7. maja.

“Kada vidim zastave Francuske i EU kako pozdravljaju rezultat Emanuela Makrona, to je nada i budućnost naše generacije”, poručila je Mogerini putem Tvitera.

Svjetski mediji su takođe pratili šta se sinoć dešavalo u Francuskoj, a u svojim izvještajima su zaključili da je Francuska podijeljena, kao i da desnica još uvjek živi.

Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj “odražavaju političku podijeljenost Francuske”, objavio je britanski Gardijan, dok Tajms konstatuje da je francuska “elita ponižena”.

“Prijetnja od ekstremne desnice u Francuskoj i dalje postoji”, piše Gardijan, ističući da je Emanuel Makron “najbolja nada za tu problemima opterećenu, ali ipak izuzetnu zemlju”, navodi AFP.

Figaro se pod naslovom “Nokaut za desnicu” fokusirao se na neuspjeh Fransoa Fijona, a Liberasion ocjenjuje da je Emanuel Makron sve bliže funkciji predsjednika, prenosi BBC.

Fajnenšel tajms predviđa da će 7. maj, kada se održava drugi krug, biti dan “krunisanja” Makrona. Pod naslovom “Podijeljena Francuska”, njemački FAZ ukazuje da je više od 40 odsto glasača dalo povjerenje krajnjoj desnici ili krajnjoj ljevici.

Špigl objavljuje naslov “Želja Francuske za obnovom” i takođe se bavi visokim postotkom glasova koji su otišli partijama koje su protiv establišmenta. Ipak, njemački nedjeljnik predviđa pobjedu Makrona.

Poljska “Gazeta viborča” izražava olakšanje što su izgledi za izlazak Francuske iz EU oslabili nakon što je ankete predviđaju da će Makron u drugo krugu pobijediti Le Pen.

“EU treba da preživi razvod od Britanije koji samo što je započet. Ali Fregzit bi sahranio evropski projekat, a to je ono što je lider Nacionalnog fronta Marin le Pen najavila”, navodi poljski list.

Španski Pais u uvodniku pod naslovom “Nada za Makrona” ističe da uspjeh mladog centriste “ukazuje na put koji treba da prate tradicionalne partije ako žele da se ponovo povežu sa svojim glasačima”.

“Čovjek koji je oblikovan da bi postao najmlađi predsjednik Francuske Republike probio se u Francuskoj koju su preplavile krize i pesimizam”, piše španski list.

Paris navodi da su Makronovi optimistični pogledi na budućnost zemlje i Evrope privukli glasače u vrijeme rastućeg populizma, nacionalizma i ksenofobije.

Nakon proglašenja rezultata sinoć je došlo do okupljanja demonstranata na Trgu Republike u Parizu u znak protesta zbog ishoda glasanja u prvom krugu predsjedničkih izbora. Francuski mediji su prenijeli da je bilo sukoba između demonstranata i policije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *