Đukanović: OTL kredibilan partner, pogrešna odluka DPS-a u Baru

Dodajte komentar

Luka Bar je projektovana na otprilike desetak miliona tona pretovara, ona nikada nije iskoristila više od 30 odsto svojih kapaciteta. Dakle to samo po sebi upućuje da bi trebalo da se uradi nešto da se iskoristi ovih 70 odsto kapaciteta i dalje razvijati moći Luke Bar – kazao je predsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović u emisiji “Živa istina”.

”Demokratska partija socijalista definitivno ne mijenja svoj strateški pristup važnosti investitora uključujući i strane investitore kako zbog transfera kapitala tako i zbog transfera vještina upravljanja, novih tehnoloških dostignuća i svega drugog za ubrzani razvoj Crne Gore. Podsjetiću vas da je nakon izbora nove Valde DPS imala prvu sjednicu savjeta za praćenje realizacija izbornog programa gdje je upravo ovo bila prva tema.  Dakle kao potvrda toga da ne mijenjamo kurs u januaru ove godine priliv stranih investicija u Crnu Goru je trostruko veći u odnosu na januar prošle godine, a značajno veći kada uzmemo u obzir januar – feruar u odnosu na isti period prošle godine”, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, smatra da je ovo jedna pogrešna odluka u Baru, uključujući i neoprezno postupanje filijale DPS-a, o čemu će kako navodi ozbiljno razgovarati unutar partije.

”Mi dijelimo ocjenu da je OTL jedan kredibilan partner,  ali čak ne dovodim u pitanje da ako smo došli do saznanja da bi mogli imati neke bolje partnere ili da je ova ponuda nedovoljno kvalitetna možemo razmišljati da ponovimo proces ali brinu me poruke sa raznih adresa iz Bara. To su poruke da se ne želi privatizacija a da se pri tome ne daju objašnjenja na neka vrlo važna pitanja. Luka Bar je projektovana na otprilike desetak miliona tona pretovara, ona nikada nije iskoristila više od 30 odsto svojih kapaciteta”, istakao je Đukanović.

Kako dalje navodi ovi podaci sami po sebi upućuju da bi trebalo da se uradi nešto da se iskoristi ovih 70 odsto kapaciteta i time da se dalje razvijaju moći Luke Bar.

”Drugo, Luka Bar je nakon ovog razdvajanja na dva preduzeća 2016. godine u ovom dijelu o kojem sada govorimo – koji je predmet privatizacije – pretovarila 1 200 000 tona. OTL koji se nudi kao partner nam nudi da već 2020. dođemo do 3 200 000 tona. Uz to OTL nam nudi investiciju od 14 miliona eura u trogodišnjem periodu, dalje prihvata kolekivni ugovor u odnosu na radnike i kroz taj ugovor nudi bruto minimalnu cijenu rada i njeno povećanje sa 90 na 140 eura. Uprkos tome, ne samo političke strukture nego i sindikat se protivi toj privatizaciji. Ja se plašim da je u pitanju ono tipično Crnogorsko neracionalno ponašanje kada se odupirete nekim neminovnim procesima i koracima kojie treba napraviti da bi ste unaprijedili svoje šanse. Sjetimo se svim otporima Porto Montenegru gdje smo sad zaboravili na to. Jel sad vidimo prednosti Porto Montenegra?”, kazao je Đukanović.

On smatra da se i kod Luke Bar vidi stalna borba u Crnoj Gori na svakom pojedinačnom pitanju između onih koji žele da zbog svog neznanja ili svojih interesa konzerviraju stanje.

”Sad se želi konzervirati stanje u Luci Bar. Ja bih pristao da Luka Bar bude državno preduzeće ako koristi svoje maksimalne kapacitete na najvećem nivou. Ako ne koristimo sve kapacitete, a nismo ih iskoristili nikad jače od 30 odsto u istoriji luke, onda valjda to upućuje na zaključak da bi trebali nešto mijenjati u kvalitetu upravljanja i kvalitetu menadžmenta u toj luci što ćemo teško očigledno napraviti sa istom vlasničkom strukturom i sa istim raspoloživim kadrom ali umjesto toga mi dobijamo iracionalne odgovore. Jako je važno da je ovdje riječ o državnoj imovini, a ne o lokalnoj. Ovdje Vlada kao nosilac prava na upravljanje državnom imovinom ima mogućnosti da donosi odluke koje treba da donese. Koliko znam tenderska komisija je donijela određene predloge odluka i uputila ih je savjetu na bazi toga će savjet donositi predloge zaključaka za Vladu i vidjećemo kako će te odluke izgledati”, zaključio je Đukanović.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *