Splasnula inflacija u EU i eurozoni

Dodajte komentar

Međugodišnja inflacija u eurozoni splasnula je u martu ove godine na 1,5 procenata sa februarskog nivoa od 2 odsto.

U martu 2016. godine, indeks rasta potrošačkih cijena u 19-članom bloku iznosio je nula procenata, objavljeno je na zvaničnoj interent stranici Eurostata.

Istovremeno, inflacija u Evropskoj uniji bila je u martu 1,6 posto na godišnjem nivou, što je takođe pad u odnosu na 2 procenta iz prethodnog mjeseca. U 28-članom bloku je, takođe, prošlog marta stopa inflacije bila nulta.

U martu 2017, najniža međugodišnja inflacija registrovana je u Rumuniji (0,4 odsto) i Irskoj i Holandiji (po 0,6 procenata), dok su najviše stope zabilježene u Letoniji (3,3), Litvaniji (3,2) i Estoniji (3,0 procenta).

U poređenju sa februarom 2017, međugodišnja inflacija je u martu pala u 17 zemalja EU, u šest država članica je ostala stabilna, dok je u pet zabilježila rast.

Najveći uticaj na povećanje međgodišnje inflacije u eurozoni imale su cijene goriva za motorna vozila (+0,48 procentnih poena), lož ulja (+0,11 pp) i povrća (+0,08 pp), dok su deflatorni pritisci dolazili od cijena telekomunikacija i prazničnih turističkih aranžmana (po -0,09 procentnih poena pojedinačno), i odjeće (-0,05 pp), navodi se u informaciji Eurostata.

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene u EU su u martu porasle za 0,6 posto, a u eurozoni za 0,8 odsto.

Najizrazitiji rast cijena je zabilježen u Portugalu (2,0 odsto), Italiji (1,9), a slijede Grčka (1,4) i Španija i Litvanija (po 1,1 odsto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *