Sberbank spreman da otpi[e pola Agrokorovog duga

Dodajte komentar

Predsjednik Uprave Sberbanke, Herman Gref kazao je novinarima Bloomberga u Moskvi da bi ta banka mogla napraviti rezervacije za 50 % Agrokorovog duga, objavila je globalna agencija za svoje pretplatnike.

U prevodu, to znači da je Sberbank spreman da otpiše čak polovinu Agrokorovog duga, koji iznosi oko milijardu eura. Ruske banke Sberbank i VTB banka, posudile su Agrokoru ukupno oko 1,5 milijardi eura.

Rusi nisu htjeli da učestvuju u najnovijem finansiranju Agrokora u okviru Lex Agrokora, nezadovoljni time što u zaštićena potraživanja nije ušao njihov nedavni interventni kredit iz februara u visini 100 miliona eura, izvještva Index.hr.

Ranije, Sberbank i VTB uskratili su povjerenje vlasnicima Agrokora-porodici Todorić, zbog problema s vođenjem poslovnih knjiga.

Prije dvije sedmice, Sberbank je saopštio kako je “banka stvorila dovoljne rezerve za velikog dužnika, međunarodni maloprodajni lanac”.

Neto dobit ruskog Sberbanka u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 155 milijardi rubalja ili 2,6 milijardi eura, što je 54 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je dobit iznosila 100,4 milijarde rubalja ili 1,6 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *