Sberbank spreman da otpi[e pola Agrokorovog duga

Predsjednik Uprave Sberbanke, Herman Gref kazao je novinarima Bloomberga u Moskvi da bi ta banka mogla napraviti rezervacije za 50 % Agrokorovog duga, objavila je globalna agencija za svoje pretplatnike.

U prevodu, to znači da je Sberbank spreman da otpiše čak polovinu Agrokorovog duga, koji iznosi oko milijardu eura. Ruske banke Sberbank i VTB banka, posudile su Agrokoru ukupno oko 1,5 milijardi eura.

Rusi nisu htjeli da učestvuju u najnovijem finansiranju Agrokora u okviru Lex Agrokora, nezadovoljni time što u zaštićena potraživanja nije ušao njihov nedavni interventni kredit iz februara u visini 100 miliona eura, izvještva Index.hr.

Ranije, Sberbank i VTB uskratili su povjerenje vlasnicima Agrokora-porodici Todorić, zbog problema s vođenjem poslovnih knjiga.

Prije dvije sedmice, Sberbank je saopštio kako je “banka stvorila dovoljne rezerve za velikog dužnika, međunarodni maloprodajni lanac”.

Neto dobit ruskog Sberbanka u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 155 milijardi rubalja ili 2,6 milijardi eura, što je 54 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je dobit iznosila 100,4 milijarde rubalja ili 1,6 milijardi eura.

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *