Regionalni vodovod refinansirao kredit

Dodajte komentar

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o refinansiranju duga Javnog preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje za kredit iz sredstava Abu Dabi fonda za razvoj, nakon čega će obaveze te kompanije iznositi 6,8 miliona eura.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović kazao je kako u Vladi smatraju da je ta zamjena kredita opravdana i da će se na taj način smanjiti rizik koji Regionalni vodovod ima u vezi sa regulisanjem obaveza.

“Prethodni kredit je bio oko 9,8 miliona, a sada su trenutne obaveze oko 6,8 miliona”, kazao je on nakon sjednice Vlade.

Regionalni vodovod je zaključio kreditni aranžman 2010. godine pod uslovima koji su podrazumijevali period otplate od 15 godina, sa grejs periodom od tri godine, po kamatnoj stopi od 4,5 odsto i administrativnu obradu za povučena sredstva od 0,5 odsto.

“Imajući u vidu da je kredit bio vezan za američki dolar, kao i zbog troškova koje Regionalni vodovod ima zbog promjene kursa valuta na međunarodnom tržištu, kompanija je predložila da se zaključi novi kredit u eurima, kojim bi otplatila kredit i time smanjila rizike i dodatne troškove u regulisanju obaveza ukoliko ponovo dođe do promjene kursa na međunarodnom tržištu”, rekao je on.

Po riječima Darmanovića, ponudu su dostavile četiri banke NLB, Erste, Prva i Addiko, a da je najpovoljnije uslove dala Erste banka, koja je ponudila otplatu kredita na period od 10 godina sa kamatom od 3,5 odsto i 0,2 odsto za obradu zajma.

Troškovi po osnovu kursnih razlika iznosili su, po riječima Darmanovića, oko 100 hiljada godišnje.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *