Montekargo ostvario 197 hiljada profita

Dodajte komentar

Željezničko preduzeće Montekargo je, zbog rekordnog povećanja prevoza robe, završilo prvi kvartal ove godine sa profitom od 196,9 hiljada eura, dokje u istom periodu lani bio 361,7 hiljada eura u minusu, naveo je izvršni direktor te kompanije Milivoje Pavićević.

“U prvom tromjesečju imali smo dva miliona eura prihoda, što je skoro 74 odsto više nago lani, kad je bio 1,18 miliona eura”, kazao je Pobjedi Pavićević.

Prema njegovim riječima došlo je i do povećanja rashoda za 20,3 odsto zbog rasta varijabilnih troškova korišćenja željezničke infrastrukture, električne energije za vuču vozova, tekućeg održavanja i primjene aneksa IX kolektivnog ugovora.

Obim prevoza porastao je u prvom kvartalu 85 odsto na 387,2 hiljade tona robe.

“Sudeći prema rekordnim rezultatima u prvom kvartalu i na osnovu potpisanih ugovora, realno je očekivati da ćemo do kraja godine prevesti 1,8 miliona tona robe”, najavio je Pavićević.

Objasnio je da je pozitivan poslovni rezultat na kraju prvog kvartala ostvaren zahvaljujući izvozu 230 hiljada tona boksita u Kinu.

“Ovaj posao, koji zbog izvozne orijentisanosti pozitivno utiče na spoljnotrgovinski bilans, realizuju Uniprom metali, sa kojim smo potpisali petogodišnji ugovor, što podrazumijeva garantovane prihode našoj kompaniji u srednjoročnom periodu”, rekao je Pavićević.

Potpisali su i aneks ugovora o prevozu automobila iz kragujevačke fabrike u naredne tri godine, a nakon dužeg perioda imaju i angažman sa željezarom iz Smedereva.

“Čelični lim će preko Luke Bar biti transportovan za američko tržište”, najavio je Pavićević i dodao da je počeo prevoz deset hiljada tona metala iz Smedereva mjesečno.

Prema njegovim riječima imaju ugovore za prevoz žitarica iz Srbije za Nikšić, Spuž, Luku Bar i Albaniju, za prevoz sirćetne kisjeline iz Kikinde, starog gvožđa koje se iz Srbije izvozi za Elbasan i soli za Srbiju za održavanja puteva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *