Evropske berze: Oprezna trgovina uoči izbora u Francuskoj

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u petak ujutro indeksi su blago porasli, što se najviše zahvaljuje rastu cijena akcija u rudarskom sektoru, no trguje se oprezno uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,1 odsto, ojačavši treći dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,05 odsto, na 7.112 bodova, dok je pariski CAC skliznuo 0,50 odsto, na 5.052 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,10 odsto, na 12.039 bodova.

Evropske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast cijena akcija na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, što ukazuje na oporavak američkog korporativnog sektora.

Najviše su jutros, 1,9 odsto, porasle cijene akcija u rudarskom sektoru jer su cijene metala u usponu. Pozitivno na tržišta utiče i stabilizacija cijena nafte, nakon oštrih gubitaka polovinom nedjelje.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,1 odsto, na 50,75 dolara, pa je gubitak u ovoj nedjelji smanjila na 4,6 odsto.

Na londonskom tržištu cijena barela jutros stagnira oko 53,0 dolara, pa je od početka nedelje u minusu 5,2 odsto.

Uprkos rastu evropskih berzi tri dana zaredom, trguje se oprezno zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji.

Najopreznije se jutros trguje na berzi u Parizu zbog sinoćnjeg terorističkog napada u tom gradu u kojemu je ubijen policajac, a za što je odgovornost preuzela Islamska država.

To je dodatno povećalo napetosti uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj ovoga vikenda.

A na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio u plusu 0,5 odsto, smanjivši gubitak u ovoj nedjelji na 0,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros porastao 1,0 odsto, na 18.620 bodova. Na nedjeljnom je nivou ojačao 1,6 odsto, što je njegov prvi rast u šest nedjelja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *