Čadež: Ima kupaca za Frikom, Dijamant i Mercator

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da ima zainterosavnih kupaca za Frikom, Dijamant i Mercator, preduzeća koja posluju u sistemu Agrokora. On je, međutim, napomenuo da je to samo jedna od mogućnosti.

“Zainteresovane su i domaće firme, ali i neki strani fondovi. Postoje i interes, i novac, i volja. Ali ne možete da kupite nešto što još ne znate šta je, dok sve ne bude jasno, dok se ne utvrdi na koji način su firme unutar sistema povezane, što kreditno, što proizvodno, dok se ne vidi šta će btii strategija nove uprave”, rekao je Čadež.

Čadež je u intervjuu za “Novi magazin” kazao da postoji interesovanje i za Mercator u Sloveniji, koji kao cjelina takođe može da bude predmet prodaje. On je ocijenio da nije loše to što je to što je slovenačka vlada parlamentu predložila “lex Mercator”.

Time se slučaj podiže na državni nivo i svima šalje signal, i bankama i dobavljačima, da će dekompozicija Agrokora biti proces koji bi trebalo da bude sproveden kontrolisano, ukazao je Čadež.

Kako je rekao, prema informacijama kojima raspolaže, ne postoji nijedna naznaka da neko u Vladi Srbije uopšte razmišlja na način da se loše poslovanje pojedinih firmi svede na pokrivanje parama poreskih obveznika.

“Sudeći po izjavama hrvatskih političara, ne vidim ni da je država Hrvatska spremna na tako nešto. Ona na neki način može da bude garant stabilnosti ili garant da će u dogovoru sa bankama i dobavljačima neke stvari sada funkcionisati, ali ni to ne može da traje vječno”, rekao je Čadež.

Čadež je istakao da je cilj da se napravi ozbiljna analiza, da se kompanija restrukturira i da se izlaz pronalazi u biznis solucijama, odnosno u promjeni vlasničke strukture kroz ulazak drugog privatnog vlasnika.

SEEbiz

 

Check Also

Vožnja u budućnosti: Zbog pandemije potrošači manje skloni novim tehnologijama

Nesigurnost i finansijska zabrinutost prouzrokovana pandemijom COVID-19 i dalje utiču na mobilnost potrošača i globalni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *