U gradu pod Rumijom otvorena kruzing sezona

Dodajte komentar

Francuski mini kruzer „La Belle d l’Adriatique“, brodske kompanije „CroisiMer“ sa sjedištem u Strazburu, uplovio je danas u Port of Adria, sa ukupno 147 putnika i 48 članova posade. Dolaskom ovog broda i razmjenom plaketa i zvanično je otvorena četvrta kruzing sezona u Baru.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Bar, kruzer turiste dočekali članovi Kulturno umjetičkog društva “Jedinstvo” i učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole obučeni u narodnim nošnjama, nudeći im tradicionalne crngorske specijalitete: crnogorsku lozu, priganice,Bar med i vino. Događaju su prisustvovali i predstavnici Opštine Bar, kompanije Port of Adria i agencije Barska plovidba, čijim je posredstvom brod i uplovio.

Gradonačelnik Bara Zoran Srzentić rekao je da ovo predstavlja nastavak saradnje od prošle godine, kada je u Bar preko kruzera došlo preko 8.000 putnika. “Bar je sigurna luka i ima da ponudi dosta toga, kako u Starom gradu i novijem dijelu, tako i obilazak stare masline i Skadarskog jezera”, kazao je Srzentić. On je dodao da šansu za razvoj kruzing turizma vidi i u tome što su najbliže luke – Kotor, Dubrovnik i Venecija već prebukirane, te da se traže alternativne luke.

Priliku u razvoju kruzing turizma vidi i izvršni direktor kompanije Port of Adria, Sedat Kara, koji je saopštio da će, po sadašnjim rezervacijama, preko te kompanije u Bar ove godine ce uploviti devet kruzing brodova, sa više od 10.000 putnika. “Spremni smo da razvijamo kruzing turizam u Baru uz podršku Global Ports Holding grupe, koja je većinski vlasnik kompanije Ports of Adria. Radićemo na razvoju po internacionalnim standardima, gdje ćemo voditi računa o bezbjednosti i sigurnosti”.

On je dodao da je Port of Adria ovih dana ugostio predstavnike španske kompanije Pullmantur Cruises, koja je dio Royal Carribean Cruises, druge najveće kruzing korporacije na svijetu, sa oko 25 odsto ovog tržišta. U cilju predstavljanja Bara i Crne Gore, Port of Adria je za predstavnike Pullmantur-a, organizovala dvodnevni obilazak lokalnih atrakcija i turističkih destinacija kao što su: Skadarsko jezero, Manastir Reževići, Sveti Stefan, ali i Budve, Kotora, Starog grada u Ulcinju i Ade Bojane.

Gospodin Kara ističe da kruzing poslovanje nije primarna djelatnost kompanije Port of Adria i da predstavlja samo jedan odsto ukupnog poslovanja.“Investirali smo preko 11 miliona eura u rukovanje kontenjerskim I generalnim teretom, a planiramo da nastavimo sa investiranjem. Svakako da na kruzing turizam gledamo kao na cvijet koji posebno doprinosi našem primarnom poslovanju, a naša kompanija se ugleda na luke širom svijeta koje posluju na ovaj način, kao što je na primjer Luka Koper.”

Kapetan broda koji je danas uplovio, Nenad Mogić, rekao je da je Bar na kruzing mapu uvršten kao jedna od destinacija koja turistima može pružiti nešto drugačije. „Kruzeri traže nove destinacije, nova imena, mjesta gdje nećemo biti zajedno sa ogromnim mega kruzerima, već imati svoju luku koja je nešto novo na tržištu“, zaključio je Mogić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *