Goldman Sachs: Dobit po dionici i prihodi ispod očekivanja analitičara

Dodajte komentar

Američki finansijski div Goldman Sachs Group izvijestio je o rastu dobiti i prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, uz solidan rast prihoda u segmentu investicijskog bankarstva, nasuprot slabijim prihodima od trgovanja.

U prvom je tromjesečju 2017. godine neto dobit pripisiva dioničarima porasla za 80 posto u poređenju  s godinom ranije, na 2,26 milijardi dolara. Dobit po dionici iznosila je 5,15 dolara i bila je za 92 posto viša nego u istom razdoblju lani, objavio je Goldman Sachs u utorak u poslovnom izvještaju.

Neto prihodi na godišnjem su nivou uvećani za 27 posto, na 8,03 milijardi dolara. Ukupni operativni troškovi porasli su za 15,2 posto, na 5,49 milijardi dolara.

No, dobit po dionici, kao ni prihodi, nisu ispunili procjene analitičara koji su u prosjeku očekivali dobit od 5,17 dolara po dionici na prihodima od 8,53 milijarde dolara.

Kvartalna dobit slabija je od očekivane jer su slabiji prihodi od trgovanja gotovo poništili dobitke ostvarene u segmentu investicijskog bankarstva.

Prihodi od investicijskog bankarstva, uključujući spajanja i akvizicije, na godišnjem su nivou uvećani za 16,4 posto, na 1,7 milijardi dolara.

Ukupni prihodi od trgovanja pali su pak za 2,4 posto, na 3,36 milijardi dolara, najniži nivo u pet tromjesečja. Prihodi od trgovanja vrijednosnicama s fiksnim prinosom, valutama i robama pritom su uvećani svega za 1,3 posto na 1,69 milijardi dolara, pokazao je finansijski izvještaj.

“Poslovno je okruženje bilo mješovito, pri čemu je aktivnost klijenata bila otežana u određenim poslovanjima vezanim uz održavatelje tržišta… Budući da se stanje u privredi poboljšava, dobro smo pozicionirani kako za ispunjenje različitih potreba klijenata tako i za postizanje operativne koristi za naše dioničare”, kazao je predsjednik i izvršni direktor Lloyd Blankfein, komentarišući rezultate poslovanja.

Goldmanovi rezultati u segmentu trgovanja u velikoj su tako suprotnosti s rezultatima JPMorgan Chasea & Co. i Bank of America, koji su pak izvijestili o rastu prihoda od trgovanja, primjećuje Reuters.

Zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata, cijena dionice Goldman Sachsa pala je u utorak na Wall Streetu više od 4 posto.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *