Pregled štampe za 18. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Građani duguju 37,5 miliona eura

Zaduženje građana po osnovu korišćenja kreditnih kartica blago su smanjena u posljednjoj godini, dok rastu zaduženja po osnovu minusa na tekućem računu. Kamatne stope na ta dva najskuplja vida zaduživanja su i dalje visoke.

Da gradnju Veriga ne dogovore tajno

Poslanik Aleksandar Damjanović (SNP) tražio je od ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da mu dostavi Informaciju o preispitivanju i stvaranju pretpostavki za realizaciju projekta mosta Verige.

Do Brisela treba dosta goriva

Ispunjavanje mjerila za zatvaranje pregovora u ekonomskim poglavljima veliki je izazov za Crnu Goru, što se može povezati sa nivoom konkurentnosti njene ekonomije, gdje postoji još dosta rada na unapređenju ambijenta za poslovanje, ocijenila je profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović.

Dnevne novine

Zaštitu za tri mjeseca tražilo 100 potrošača

Savjetu za zaštitu potrošača se, u prva tri ovogodišnja mjeseca, za pomoć, savjet ili pritužbu obratilo oko 100 građana, što je značajno veći broj nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Na auto-putu su u martu radila 625 radnika iz Crne Gore

Na gradilištu auto-puta BarBolj are u martu je bilo angažovano 1.746 radnika, od kojih je njih 625 bilo iz Crne Gore. Sa izdavanjem preostalih građevinskih dozvola i intenziviranjem radova očekuje se znatno povećanje radne snage, kako kineske, tako i domaće, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković u intervjuu Dnevnim novinama.

Kotor preuzima 700% više vode od ugovorene

Regionalni vodovod isporučio je tokom vaskršnjih praznika rekordne količine vode. Prednjači kotorska opština koja posljednjih dana preuzima 140 litara u sekundi, odnosno 700 odsto više od ugovorenih količina, kaže za Dnevne novine direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

Dan

Platni promet 2,58 milijardi eura

Vrijednost realizovanog platnog prometa u martu iznosila je 2,58 milijardi eura, što je za 23,4 odsto više u odnosu na februar, podaci su Centralne banke.

Za godinu zatvorili 604 nelegalna objekta

Za vrijeme turističke sezone u prošloj godini zapečaćena su 94 objekta, dok su donijeta 302 rješenja o zabrani rada, odnosno 208 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti. Turistička inspekcija je u oblasti turizma i ugostiteljstva u prošloj godini izvršila ukupno 7,3 hiljade inspekcijskih pregleda, od kojih je redovnih šest hiljada, u koje su uključeni i pregledi po nalogu glavnog inspektora, a po osnovu inicijativa, odnosno žalbi bilo je 426 inspekcijskih pregleda i 898 kontrolnih.

Inflacija 0,1 odsto

Mjesečna inflacija u martu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,1 odsto, saopštili su iz Monstata. Potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile su u prosjeku više za 2,8 odsto, dok su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena odjeće, voća, cipela, mlijeka, sira i jaja, namještaja i pokućstva.

Pobjeda

Uskoro startuje budžetska kancelarija

Budžetska kancelarija uskoro bi trebalo da počne da radi u Skupštini Crne Gore, jerje Kolegijum predsjednika parlamenta već donio odluku o formiranju, saopšteno je Pobjedi iz Odbora za ekonomiju.

U minusu 57 hiljada

Hotelsko preduzeće “Fjord” završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 57 hiljada eura, 2,3 puta manjim nego na kraju 2015. godine.

I Milju i Vladu boli glava zbog 267,4 hiljade eura

Da bi izbjegla bilo kakve probleme u gradnji auto-puta, Vlada traži rješenje za već plaćenu eksproprijaciju zemlje “tešku” 267.409 eura. Taj je novac, po svoj prilici, umjesto vlasnici Milji Milošević iz kolašinskog sela Jabuka, otišao po presudi u pogrešne ruke Zlatku Miloševiću i drugima.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *