Njemački portal “prokazao” banke koje naplaćuju dizanje novca na bankomatima

Oni koji idu u banku prije šopinga obično ne trebaju da plate za to – barem kada je riječ o vlastitoj banci.

Istraživanje finansijskog portala biallo.de iz marta navodi da barem 40 od ​​400 štedionica u Njemačkoj naplaćuje naknadu svojim kupcima.

Portal je sada napravio i drugu analizu prema kojoj najmanje 197 štedionica zadružnih banaka traže od svojih klijenata da plate ako žele da podignu novac sa svog računa. Četrdeset tri banke su štedne institucije, od kojih 154 su zadružne banke.

Naknade variraju od 0,10 do 0,65 eura. Kod nekih od banaka bankomati uopšte ne prikazuju traženu naknadu, kaže osnivač portala Horst Biallo. Kupci takođe nisu obaviješteni da moraju platiti za podizanje novca.

U Njemačkoj postoji oko 25.000 bankomata štedionica, od čega je 18.700 od zadružnih banaka. Portal biallo.de sačinio je i kartu koja pokazuje koje banke naplaćuju koliko novca.

Međutim, banke ističu da naknade zavise od dogovora s kupcem. Portparolka Savezne udruge njemačkih zadružnih banaka rekla je za Business Insider da je ”podizanje novca za klijente zadružnih banaka Volksbank i RBA obično besplatno – osim ako se klijent odlučio za drugačiji model računa. Uopšteno, banke članice imaju barem jedan model računa u ponudi, u kojem je njihov novac u bankomatima dostupan besplatno”.

Osim toga, Udruženje traži razumijevanje, jer mnoge od banaka pate zbog trenutne ekonomske situacije. „S obzirom na nastavak niskih kamatnih stopa i posljedičnog smanjenja kamatne marže, svaki odgovorni bankarski menadžer mora paziti na profitabilnost svoje banke. Naš utisak je da kupci razumijevaju ovu ekonomsku nužnost”.

Check Also

Učiti od Alibabe: Kreiranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji

Nove ideje pretvorene u vrijedne inovacije oduvjek su bile način kako unaprijediti poslovanje i odbraniti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *