Italija reže budžetski deficit za 3,4 milijardi eura

Dugom opterećena italijanska vlada odobrila je paket mjera ekonomskih reformi kreiranih za smanjenje budžetskog deficita za 3,4 milijarde eura ove godine, izjavio je premijer Paolo Đentiloni.

Reformski paket, koji uključuje mere za borbu protiv utaje poreza i smanjenje javne potrošnje, ali ne i povećanje poreza, ublažiće iznos italijanskog budžetskog deficita za 0,2 procentna poena, rekao je Đentiloni poslije sjednice vlade, izvještava agencija Frans pres.

Rim je takođe podigao prognozu privrednog rasta zemlje za ovu godinu na 1,1 posto, sa prethodno projektovanih 1,0 odsto, nakon prošlogodišnjeg rasta od 0,9 procenata.

Evropska komisija je sredinom januara uputila pismo Rimu zahtjevajući da revidira svoj budžetski plan za 2017. godinu i da ga “ošiša” za 3,4 milijarde eura (3,6 milijarde dolara), uz prijetnju kaznenim mjerama.

Italijanskim budžetom za 2017, koji je usvojen prošle jeseni, bio je predviđen manjak u državnoj kasi u ekvivalentu od 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno više od 1,8 procenata koliko je prvobitno zahtevao Brisel.

“Udio deficita u BDP-u će biti smanjen na 2,1 odsto u ovoj godini”, obećao je Đentiloni, dodajući da su prognoze vlade oprezne i da je “u poslednjih nekoliko godina često ispadalo da one naknadno budu revidirane u pozitivnom smislu”.

Italija ima drugi najveći javni dug među zemljama EU, koji je lani iznosio 133 posto njenog BDP-a, i jedna je od osam zemalja eurozone koje je Brisel upozorio prošlog novembra da bi mogle da se suoče sa kaznom i ograničenim pristupom sredstvima iz fondova EU, zbog nepridržavanja pravila iz Pakta o stabilnosti.

Check Also

Sve više Njemaca radi više od jednog posla

Više od tri i po miliona ljudi u Njemačkoj ima više od jednog posla i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.