Banke u Srbiji prodale 460 miliona eura loših kredita

Banke u Srbiji su u 2016. godini prodale 57,1 milijardi dinara ili oko 460 miliona eura problematičnih kredita nebankarskim institucijama, najčešće investicionim fondovima. To je, prema podacima Narodne banke Srbije, 3,5 puta više nego u 2015. godini.

Takođe, u prošloj godini banke su otpisale problematične kredite u iznosu od 45,9 milijardi dinara (oko 370 miliona eura), za četiri milijarde više nego prethodne godine. Od prošle godine otpisi loših potraživanja se priznaju kao rashodi pa ovo bankama umanjuje osnovicu za porez na dobit. Kao rezultat svega ovoga NPL su pali na 17 odsto na kraju 2016. godine sa 21,6 odsto na kraju 2015. godine, po čemu je Srbija bila na vrhu liste 12 zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope i Baltičkih zemalja, prema istraživanju “Dilojt”-a.

Prema podacima NBS, u prošloj godini najviše je smanjen iznos NPL u građevinskoj industriji, za 8,2 procentna poena, ali i dalje je ostalo na izuzetno visokih 30 odsto. Takođe, NPL-ovi firmi u stečaju iznosili su na kraju 2016. godine 23,5 odsto.

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.