Australija će postrožiti radne vize

Dodajte komentar

Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine, rekao je premijer Malcolm Turnbull u utorak.

Turnbull je odbio sugestije da je promjene vizne politike donijeta kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom.

Međutim u objavi na Facebooku Turnbull je napisao: “Naše će reforme imati jednostavni fokus: posao Australijancima i australijske vrijednosti”.

Turnbull je rekao da će promjena viza privući kvalifikovanije radnike te veće zapošljavanje Australijanaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih ‘viza 457’.

“Imigraciona smo zemlja, međutim činjenice ostaju – australijski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji”, rekao je. “Nećemo više dopuštati da 457 vize budu pasoši za poslove koji bi mogli i trebali raditi Australijanci”, dodao je.

Ta je viza uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalifikovane radne snage i dopustilo vlasnicima vize da dovedu članove porodice u Australiju. Međutim zaglibila je u kontroverzi zbog optužbi da neki poslodavci uvoze radnu snagu zbog jeftinoće a ne da ispune nestašicu kvalifikovane radne snage. Turnbull je na konferenciji u Canberri rekao: “Privodimo kraju kategoriju vize 457. Izgubila je kredibilitet”.

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *