Sosijete banku neće kupiti OTP

1 komentar

Sosijete ženeral banka Montenegro neće biti prodata OTP, odnosno Crnogorskoj komercijalnoj banci – saopšteno je Pobjedi nezvanično iz pouzdanih izvora.

Iz Centralne banke Pobjedi su juče kazali da ovaj regulator od Sosiete banke nije dobio nikakav formalan zahtjev o povlačenju sa crnogorskog trži- šta.

“Menadžment Sosijete ženeral banke, u sklopu svoje strategije povlačenja ove grupacije iz regiona razmatra mogućnost prodaje svoje banke u Crnoj Gori. Da li će i kada do toga doći, biće odluka menadžmenta ove grupacije. A do sada CBCG nije dobila nikakav formalan zahtjev”, rečeno je redakciji Pobjede iz CBCG.

Iz CBCG su kazali da ukoliko dobiju zahtjev za spajanje banaka razmotriće sve relevantne zakonske propise i efekte takve transakcije i donijeti odgovarajuću odluku.

“Procesi dolaska novih banaka, spajanja i povlačenja banaka su uobičajeni u tržišnim ekonomijama. Bilo ih je i vjerovatno će ih biti u budućnosti. Ovakvi procesi se sprovode na način da ne ugrožavaju deponente. I kao što zbog toga ni u prošlosti nijesu bili ugroženi deponenti, neće ni u budućnosti, jer postojeća banka nastavlja svoje poslovanje u sklopu neke druge banke ili samostalno”, objasnili su iz CBCG ali i podsjetili da su najave o mogućem povlačenju Sosijete šeneral banke prisutne već duže.

Iz ove instiutucije su naveli da u posljednjih godinu dana depoziti ove banke bilježe rast u odnosu na isti period prethodne godine u iznosu od okvirno 12 miliona eura. Na kraju su iz CBCG pojasnili da su banke privredna druš- tva u privatnom vlasništvu i njihovi akcionari imaju pravo da, u skladu sa zakonskim propisima, raspolažu svojom imovinom na način kako oni smatraju da je najsvrsishodnije.

“CBCG će sa druge strane, izvršavati svoja zakonska ovlašćenja na način kojim će podsticati i čuvati stabilnost finansijskog sistema Crne Gore”, ističu iz CBCG.

Podsjetimo da je redovna skupština akcionara Sosijete banke zakazana za 17. maj ove godine na kojoj će se razmatrati odluka o raspodjeli dobiti kompanije. U dnevnom redu se ne pominje prodaja banke niti je predviđeno da se o tome raspravlja. Dioničari će, kako je predviđeno dnevnim redom, razmatrati i godišnji izvještaj o poslovanju banke sa mišljenjem revizora…

Ova banka radi na velikim projektima i ima ambiciozan plan za ovu godinu. I dalje je vodeća sa neto kreditima u Crnoj Gori. U prvom kvartalu ove godine, kako saznajemo, zabilježen je rast kreditnog portfolia od preko 8 odsto – u poslovanju sa stanovništvom i privredom.

Podsjetimo da je guverner Radoje Žugić, ranije kazao da Sosijete definitivno odlazi sa crnogorskog tržišta. On je dodao da bi u CBCG željeli da ona ostane zasebni pravni entitet, ali i da će se, ako to ne može, naći aspekti koji su najodrživiji za stabilnost monetarnog sistema. On je naveo da CBCG analizira potencijalne reperkusije spajanja Sosijete ženeral Montenegro banke i CKB, kao i da će se prema tome odnijeti krajnje odgovorno.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *