Nastavljen strmoglavi pad akcija “Agrokora”

Na Zagrebačkoj berzi juče je nastavljen strmoglavi pad akcija “Agrokorovih” kompanija, pa su tako akcije “Leda” pale za 23,69 odsto, a “Vupikove” za čak 29,25 odsto.

Iz Zagrebačke berze je saopšteno da su akcije kompanije “Belje” u minusu 18,23 odsto, “Jamnice” 17,7 odsto, a akcije “Zvijezde” za 16,95 odsto, prenose hrvatski mediji.

Agencija “Mudis” juče je snizila kreditni rejting “Agrokora” sa CAA1 na CAA2 i upozorila da će negativan trend biti nastavljen, zbog čega je, kako su naveli, izvjestan bankrot hrvatskog koncerna.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je 01. aprila Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika “Agrokora”, te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske predložila Ramljaka za povjerenika u “Agrokoru”.

Sabor je 6. aprila usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani “leks `Agrokor`”, koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna /oko milijardu evra/, te imaju više od 5.000 zaposlenih.

“Agrokor” ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga “Agrokora”. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca “Agrokora”.

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *