Kinezi ulažu 30 miliona eura u hrvatski startup Rimac Automobili

Dodajte komentar

Kineska Camel grupa je potvrdila kako namjerava da investira preko 30 miliona eura u Rimac Automobile i Greyp Bikes, kompanije poznate domaćoj javnosti prvenstveno po električnom automobilu Concept One te motociklu Greyp

Iako osnivač Mate Rimac zasad nije mogao komentarisati , investicija jednog od najvećih kineskih proizvođača baterija za automobile, poljoprivredne mašine i bicikle dokazuje: snaga Rimac Automobila nije u vozilima, već u tehnologiji koja ih pokreće.

Camel Grupa je već 11. aptila interno potvrdila kako će investirati u hrvatske Rimac Automobile i Greyp Bikes kao dio njihove B runde, tri godine nakon što je vjerovatno najpoznatija domaća tehnološka kompanija zatvorila rundu od 10 miliona eura, takođe s naglaskom na ulaganja iz Azije.

Ova kineska korporacija vrijedna preko 4 milijarde dolara sa sjedištem u Shenzenu bavi se prvenstveno proizvodnjom električnih baterija za različite tipove vozila i posebne namjene, održavajući i vlastiti servis za internet naručivanje baterija – Autocamel.

U kratkom razgovoru Mate Rimac je za Netokraciju samo kazao da je ova investicija tek dio druge, B runde investicije u Rimac Automobile i Greyp Bikes te da do završetka ne može izaći s detaljima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *