Sosiete ženeral odlazi iz Crne Gore

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić kazao je da vrhovna monetama institucija i dalje razmatra da li će dozvoliti spajanje Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Sosiete ženeral Montenegro banke za koju je izvjesno da odlazi sa crnogorskog tržišta.

Žugić je rekao da je pitanje spajanje dvije banke posao kojem CBCG prilazi veoma odgovorno i profesionalno, te da je riječ o delikatnoj odluci.

“Naše analize treba da odgovore na pitanje da li je to nepoželjna ili poželjna koncentracija na tržištu, da li je to dobra ili ne bankarska praksa. Ono što je potencijalno nametnulo oprez to je da imamo dvije najveće banke koje bi se spojile u jednu i moramo sagledati sve aspekte tog posla koji je iniciran”, kazao je Žugić juče novinarima nakon uručenih godišnjih nagrada povodom 11. aprila Dana CBCG.

U slučaju spajanja dvije banke, ta nova CKB bi stekla oko 60 odsto udjela u ukupnom platnom prometu što bi bila velika dominacija u odnosu na ostale banke.

Žugić je rekao da je definitivno da Sosiete Ženeral odlazi sa crnogorskog tržišta.

“Mi bismo možda više voljeli da ostane zasebni pravni entitet, ali ako to ne može, onda ćemo naći aspekte koji su najodrživiji za našu nadležnost koja se tiče stabilnosti monetarnog sistema”, kazao je guverner

Vlasnik CKB je OTP grupa sa sjedištem u Mađarskoj, koja je od Sosiete grupe Splitsku banku u Hrvatskoj.

Izvori “Vijesti” ranije su kazali da na nivou grupa može da se postigne dogovor o prodaji dvije banke u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali da to ne znači spajanje na crnogorskom tržištu ako CBCG ne da saglasnost.

Žugić se u posljednji nekoliko mjeseci dva puta sastao sa predstavnicima mađarskog kapitala u Crnoj Gori. Prvi sastanak je bio krajem januara, a drugi početkom ove sedmice sa novim glavnim izvršnim direktorom CKB banke Palom Kovačem.

Sindikat banaka Crne Gore zabrinut je zbog ideje da se Sosiete ženeral Montenegro banica proda OTP grupi. U Sindikatu očekuju od Centralne banke da ne dozvoli spajanje.

“To bi napravilo višestruku štetu zaposlenima u bankarskom sektoru i omogući Sindikat zabrinut za sudbinu radnika: Sosiete banka monopolski položaj na malom crnogorskom bankarskom tržištu”, kazala je nedavno “Vijestima predsjednica Sindikata banaka i Sindikata Sosiete ženerale Montenegro banke Lidija Pejović.

OTP grupa je pretežno (63,7 odsto) u stranom vlasništvu (EBRD, IBRD, EIB, fizička lica), a mađarski ulagači još drže 28 odsto dionica.

OTP grupa je kupila 100 odsto akcija CKB krajem 2006. za oko 100 miliona eura. Ukupna aktiva CKB na kraju prošle godine je bila 594,68 miliona eura, obaveze 501,45 miliona, a profit 2,86 miliona eura.

Sosiete ženeral imala je na kraju septembra aktivu od 450,21 miliona, obaveze 394,40 miliona i dobit 7.79 miliona eura.

Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *