Novi Duvanski: Smijenili Boljevića, obećali fabriku

Dodajte komentar

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović sastao se u ponedjeljak sa vlasnikom arapske kompanije BMJ Industris FZ LLC Ahmadom Bkairatom, potvrđeno je “Danu” iz više izvora.

Takođe, prema nezvaničnim saznanjima, sa Bkairatom je već danas planiran novi sastanak, kako bi se definisala budućnost investicije i Novog duvanskog kombinata.

Sastanku su prisustvovali član odbora direktora NDKP-a ispred Vlade, Marina Glendža, vršilac dužnosti sekretara u tom preduzeću Senija Mazić, bivša v.d. izvršnog direktora, Maja Bojanić, član Nadzorne komisije u ime predstavnika radnika, Nebojša Stanković, predstavnik radnika, kao i predsjednik Udruženja uzgajivača duvana Hamdija Ljujković.

Na sastanku je najavljena smjena menadžmenta u Novom duvanskom kombinatu, kao i to da će za novog izvršnog direktora biti postavljen Italijan koji je, navodno, ranije upravljao preduzećima iz duvanske industrije, a koji je takođe prisustvovao sastanku. U narednom periodu potrebno je da se riješi pitanje njegovog zaposlenja, s obzirom na to da se radi o stranom državljaninu.

Novi sastanak sa budućim izvršnim direktorom, koji je na sastanku predstavljen kao izvjesni Gabrijel, čije prezime nije saopšteno, najavljen je već naredne sedmice.

Bkairat se, prema nezvaničnim saznanjima, ogradio od postupka bivšeg predsjednika odbora direktora Isata Boljevića, kojeg Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči za krivično djelo zloupotrebe ovlašćenja u privrednom poslovanju.

U magacinu firme “Golden gejt” na Karabuškom polju u Podgorici, 23. marta su pronađene cigarete vrijedne oko četiri miliona eura, za koje se sumnja da su bile namijenjene za crno tržište. Boljević je, međutim, negirao krivicu. Kazao je da su cigarete sklonjene u magacin “Golden gejta” jer u NDKP nije bilo prostora za skladištenje, kao i da je od nadležnih državnih organa tražio dozvolu za izvoz cigareta.
Bkairat je najavio i da će u narednih tri-četiri mjeseca biti završena nova fabrika na placu na Tuškom putu.

Prema nezvaničnim saznanjima, uzgajivačima duvana, kojima je Boljević ostao dužan 20 hiljada eura za prošlogodišnji rod koji je otkupljen, obećano je da će dobiti svoj novac. Takođe, sa uzgajivačima duvana je dogovoren nastavak saradnje.

Radnicima koje je iz DKP-a u stečaju preuzeo arapski investitor, a od kojih svega njih oko 10 radi u NDKP-u, obećano je da će, ukoliko odluče da napuste fabriku, imati pravo na otpremnine. To pravo gube nakon preseljenja fabrike ne novu lokaciju.

Iz Ministarstva poljoprivrede, na čijem je čelu Milutin Simović, juče nijesu odgovorili na pitanja “Dana” vezano za sastanke sa Bkairatom, o tome šta je konkretno dogovoreno, kao ni u kojoj su fazi pregovori.

 

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *