Drecun: CBCG ne treba da dozvoli spajanje CKB i SGM banke

Ekonomski analitičar i bankar Predrag Drecun, izjavio je da Centralna banka (CBCG) ne bi trebalo da da odobrenje za spajanje Sosiete banke i Crnogorske komercijalne banke, jer bi se radilo o monopolu na tržištu, koje bi ugrozilo bankarsko tržište.

Drecun je Portalu Analitika kazao da našim propisima nije jasno propisano šsto bi u tom smislu značila nedozvoljena koncentracija, ali da je sasvim jasno da 60 odsto udjela na tržzistu, koliko bi imali spajanjem te dvije banke, predstavlja monopol.

Prema njegovim riječcima, na tržište bi mogli uticati dampingom i raznim drugim mjerama, što bi ugrozili poslovanje drugih banaka.

On je kazao i da do spajanja dvije banke ni na koji način ne može doći, pa čak i ako bi se prodale van Crne Gore, bez odobrenja Centralne banke, jer CBCG daje odobrenje za prodaju  kvalifikovanog učešća većeg od pet odsto.

Kako je kazao, u slučaju spajanja banaka, oko 200 ljudi bi ostalo bez posla, je te dvije banke na mnogim mjestima imaju poslovnicu do poslovnice.

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić kazao je da vrhovna monetama institucija i dalje razmatra da li će dozvoliti spajanje Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Sosiete ženeral Montenegro banke za koju je izvjesno da odlazi sa crnogorskog tržišta.

Žugić je rekao da je pitanje spajanje dvije banke posao kojem CBCG prilazi veoma odgovorno i profesionalno, te da je riječ o delikatnoj odluci.

Check Also

Novi Voli market u Budvi, niske cijene i bogata ponuda

Na Bulevaru Blaža Jovanovića ja danas otvoren novi Voli market u Budvi. Potrošačima je na …

One comment

  1. Ovo je previse ozbiljno pitanje za profile koji izgleda imaju upotrebnu vrijednost za kafanu da targetiraju guvernere. Prvo je to bio g-din Krgovic, a sada Zugic. I mozda Zugic to zasluzuje po istom modelu, kao onomad Krgovic, ali monopol na trzistu je upravo ono sto je kafansko drustvance godinama razvijalo, pa sada moze da se obije o glavu kafanskim planovima.
    Bankarstvo nije posao za manekene iako ih je CG bankarstvo prepuno. Postoje trzisni modeli kojima se moze smanjiti uticaj loseg CKB-a, ali to nije posao profila koji su otpusteni cak i iz CG bankarstva, ali ne zbog znanja nego zbog svega ostalog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *