Za posao u Njemačkoj se prijavilo 450 oosba

1 komentar

Za Sajam legalnih radnih migracija u Njemačku, koji je održan sredinom marta u Podgorici, bilo je veliko interesovanje, a građani zainteresovani za rad u Njemačkoj, koji su ispunili kriterijume, ušli su njemačku bazu ponude radne snage rekli su iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Iz Zavoda su Vijestima kazali da će građani koji su ispunili kriterijume na rad u Njemačku poći kada dobiju poziv njemačkog zavoda, odnosno konkretnog poslodavca.

Sajam su 16. i 17. marta organizovali Zavod za zapošljavanje Crne Gore i Federalna agencija za zapošljavanje Njemačke.

“Crnogorski državljani iskazali su veliko interesovanju za život i rad u Njemačkoj. Sajam je posjetilo oko 450 osoba. Sajam je organizovan kako bi državljankama i državljanima Crne Gore obezbijedile
detaljne, precizne i tačne informacije o mogućnostima nalaženja posla u Njemačkoj, načinima traženja posla i apliciranju za posao, procedurama nostrifikacije diploma, uslugama koje naši državljani mogu dobiti od strane Federalne agencije za zapošljavanje Njemačke”, kazali su iz Zavoda.

Dodaju da se sajam organizovao i sa namjerom da bi se predstavnici Federalne agencije za zapošljavanje Njemačke upoznali sa ponudom radne snage na crnogorskom tržištu rada u okviru zanimanja koja su deficitarna na njemačkom tržištu rada i u skladu sa tim, izvršili predselekciju državljana i državljanki Crne Gore koji bi mogli naći zaposlenje u Njemačkoj.

Iz Zavoda navode da je sajam, prije svega, bio predviđen za konkretne ciljne grupe lica sa određenim zanimanjima.

“To su zanimanja koja su deficitarna na njemačkom tržištu rada. Pored zanimanja iz grupe deficitarnih, potrebno je bilo i znanje njemačkog jezika. Za kandidate iz određenih grupa zanimanja u okviru IT sektora, gdje je preduslov bio perfektno poznavanje engleskog jezika, i kandidati iz oblasti medicinske grupe zanimanja, koji ne znaju njemački jezik, napraviće se baza podataka i pokušaće se naći poslodavac koji bi, eventualno bio spreman da investira u njihovu obuku za njemački jezik. U ovom slučaju bi se birali, prije svega, iskusniji kandidati sa radnim iskustvom, praktičnim znanjima i vještinama koje se traže na njemačkom tržištu rada”, objasnili su iz Zavoda.

Kako su dodali, kandidatima sa deficitarnim zanimanjima koji su pokazali zainteresovanost, motivisanost, stručnost, imaju znanje njemačkog jezika i želju za usavršavanjem, pružena je prilika da uđu u njemačku bazu podataka kao tražioci posla na njemačkom tržištu rada i u narednom periodu dobiju uslugu posredovanja u nalaženju posla od strane njemačkog zavoda.

Neophodno je napomenuti da izbor kandidata zavisi samo i jedino od poslodavaca na njemačkom tržištu rada, rekli su iz Zavoda.

Najviše traže medicinare, informatičare, zanatlije…

Na spisku deficitarnih zanimanja u Njemačkoj su ljekari, stomatolozi, fizioterapeuti, farmakolozi, patolozi, nutricionisti, stručni saradnici u medicinskoj njezi i akušerstvu (medicinska sestra), tehničari medicinske opreme…, odnosno sva zanimanja iz oblasti zdravstva.

Sljedeći na listi su stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija sa bečelor ili master diplomama programeri, dizajneri, stručnjaci za razvoj softvera i aplikacija, za kompjutersko umrežavanja, menadžeri informacionih sistema…

Na listi su i kuvari, recepcioneri, barmeni, konobari, mesari, pekari, kao i veliki broj tehničkih zanata kao što su vodoinstalater, majstori za opravke i održavanje motornih vozila, poljoprivredne mehanizacije, opreme za klimatizaciju, električne opreme i uređaja, instalateri električnih vodova…

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Hello!Im Nemanja Debeljevic end i will like to work in germanii hawe family in germani . I have 23years).Im from Montenegro(Bar)if you hawe eny jobs for me coll me please..)whit big resspect i will have eny jobs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *