Izmjenom finansijskog plana povećana dobit Centralne banke

1 komentar

Centralna banka je izmijenila finansijski plan za ovu godinu i očekivanu dobit povećala sa 736.940 eura na 1,396 miliona eura.

U obrazloženju izmjene, koja je juče objavljena na sajtu parlamenta, navode se dva razloga povećanje naknada i rashodi za konsultantske usluge ino eksperata.

“Izmjenama su prihodi za ovu godinu planirani na 13,17 miliona eura odnosno 700.000 eura više u odnosu na prethodni plan. Prihodi od naknada za usluge platnog prometa planirani su na 5,17 miliona što je 16 odsto više od prethodno zacrtanih 4,47 miliona eura. Povećanje se odnosi na ostale usluge u ovom prometu koje su uvećane za 700.000 eura. Razlog je naknadno iskazivanje prihoda po osnovu izmjene odluke o tarifama po kojim se obračunava naknada za usluge koje obavlja Centralna banka od 9. marta 2017. Primjenom kamatne stope Evropske centralne banke na depozitne olakšice umanjenom za 10 poena, na godišnjem nivou, procijenjeno je da će godišnji prihod CBCG biti 700.000 eura”,  navodi se u objašnjenju.

Izmjenama Finansijskog plana, kako se navodi u dokumentu, ukupni rashodi za ovu godinu planirani su na 11,8 miliona eura što je 50.000 eura više.

“U pitanju je izmjena u operativnim troškovima koji su sada planirani na 1,867 miliona eura ili tri odsto više a odnose se na ugovore o poslovnoj saradnji, odnosno ekspertskoj pomoći za primjenu međunarodnih standarda MSFI 9 od januara naredne godine”, objašnjeno je u dokumentu CBCG.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Pa naravno da ce guverner uzeti vise od banaka (gradjana i privrede CG) a kako bi finansirao ucenje unutar kontrole banaka, samo zasto se prihodi povecavaju bas znacajno kada se u seminare nece ulagati bas tolika cifra.
    Nego koga briga, neka se ovi penzioneri znanja i sistema bave svime osim uznemiravanjem trzista, posto dok god su oni odsutni banke imaju sansu da medjusobno umanje rizike koji jesu znacajni. Banke tekuce finansiraju drzavu a realno mirko/mali/srednji biznis drzi stabilnost sistema. Takva miopija banaka je ono sto nije dobro a cemu CB CG doprinosi, dok ne utice na smanjenje rizika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *