Vlada uzima novi kredit od 80 miliona kod Credit Suisse

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore pregovara sa londonskom filijalom Credit Suisse banke za novi kreditni aranžman u iznosu do 80 miliona eura, navodi se u dokumentu koji je Vlada objavila nakon sjednice.

Navedeni aranžman bi bio podijeljen u dvije tranše- jednu u iznosu do 50 miliona eura i drugu u iznosu od 30 miliona eura koja bi bila obezbjeđena ponovnim zalaganjem naših zlatnih rezervi od 38.477 unci.

„Prvobitna ponuda Credit Suisse banke bila je prema sljedećim uslovima – period otplate iznosio je 10 godina, pri čemu se tranša A otplaćuje četiri godine, nakon jedne godine grejs perioda, u jednakim iznosima anuiteta, a tranša B u konačnom iznosu 10-te godine. Provizija za obradu kredita iznosila je 1,50 odsto ukupnog zajma dok bi kamatna stopa iznosila 3,9 odsto“, navodi se u dokumentu Vlade.

Credit Suisse će obavjestiti Vladu Crne Gore – Ministasrtvo finansija o tačnom iznosu prve tranše kredita, najkasnije do sjutra.

Vlada Crne Gore i Credit Suisse su, u toku 2009. godine, zaključili dva kreditna aranžmana u iznosu od 91 milion eura, od čega je oko 21 milion eura bilo obezbijeđeno zlatom, dok je 70 miliona eura bilo kroz kreditni aranžman. Pomenuti aranžmani su otplaćeni, u 2014. godini, kroz novi kreditni aranžman sa Credit Suisse-om od 150 miliona eura, od čega je oko 52 miliona eura bilo iskorišćeno za refinansiranje postojećeg aranžmana sa Credit Suisse bankom, dok je ostatak iskorišćen za potrebe finansiranja budžeta.

Vlada: Zaključen povoljniji aranžman

Iz Vlade su naveli, da je najnovijim aranžmanom bitno smanjena zaduženost kod švajcarske banke i da je po Crnu Goru zaključen povoljniji ugovor.

“Dug je sa 150 miliona eura smanjen na 80 miliona eura, uz dogovorene povoljnije uslove sa aspekta kamate, jer je umjesto dosadašnjeg dvanaestomjesečnog EURIBOR-a uvećanog za 6,5 odsto dogovoren tromjesečni EURIBOR uvećan za 3,9 odsto. Takođe je umanjena svota za obradu kredita jer je dogovoreno 0,75 odsto od odobrenog kredita, umjesto ranijih 1,95 odsto”, saopštili su iz Vlade.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *