Rublja oslabila, porasle cijene zlata i nafte nakon američkih vazdušnih udara u Siriji

Dodajte komentar

Uprkos snažnom rastu cijena nafte ruska rublja bilježi najveći dnevni pad prema dolaru i evru zbog zabrinutosti da bi američki raketni napad na Siriju mogao dodatno pogoršati odnose Rusije i SAD.

Jutros se na međunarodnim tržištima valuta trguje 60,52 rublje za evro, i 56,96 rubalja za dolar, što predstavlja dnevni pad od oko 1 odsto.

Zbog američkog napada na Siriju, jutros su porasle cijene investicija, poput zlata, koje se smatraju bezbjednim utočištem za kapital u vremenu geopolitičke nestabilnosti.

Cijena plemenitog metala porasla je 1,05 odsto na 1.264,80 dolara za uncu.

Porasle su i cijene nafte. Brent nafta je poskupila 1,13 odsto na 55,51 dolar po barelu, dok se američkom WTI naftom trguje za 52,39 dolara, što je 1,33 odsto viša cijena u odnosu na prethodno trgovanje.

Sjedinjene Države su rano jutros, po naređenju predsjednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa “kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji”.

Tramp je u izjavi novinarima o napadima rekao da je to presudno da se odvrati eventualna buduća upotreba otrovnog gasa i pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustavi “ubijanje i krvoproliće u Siriji”.

Tramp je naredio vazdušni napad bez odobrenja Kongresa ili podrške Ujedinjenih nacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *