Prvi smartfon sa 4 kamere, 10-jezgarnim procesorom i 4K snimcima (video)

Dodajte komentar

Kompanija Alcatel je ovih dana u centru pažnje zbog svojih nekonvencionalnih telefona.

Nakon što je predstavio model A5 – modularni telefon svjetlucave pozadine sa pravim LED lampicama, na red je došao i Alcatel Flash – ozbiljniji model koji sadrži neke od najzanimljivijih opcija trenutno dostupnih u mobilnoj industriji. Rieč je o modelu sa čak četiri kamere (dvije sa prednje i dvije sa zadnje strane), a tu je i novi MediaTek Helio X20 procesor sa 10 jezgara.

Helio X20 je prilično štedljiv procesor, bar što se tiče baterije, pa bi telefone srednje klase trebalo da učini korak bližim visokoj klasi po razumnoj cijeni. Konvencionalni big.LITTLE dizajn ima dvije grupe procesora dok Helio X20 dizajn ima tri, da bi što bolje odgovorio na sve softverske zahtjeve. Prva grupa sadrži četvorojezgarni Cortex-A53 procesor brzine od 1.4 GHz, srednja ima isti četvorojezgarni procesor brzine od 2 GHz, dok posljednja grupa ima dvojezgarni Cortex-A72 procesor brzine od 2.5 GHz za najzahtjevnije zadatke.

Procesor Helio X20 podržava 64-bitnu tehnologiju i dodatnu komponentu čipseta koja upravlja ovim 10 jezgrima i Mali-T800 grafički čip – CorePilot 3.0 koji može da uštedi 39 odsto baterije prilikom gledanja HD video snimaka na YouTubeu i čak 41 odsto prilikom obavljanja Skype poziva. Veća opterećenja smanjuju uštedu, pa na primjer igranje zahtjevne Temple Run video igre može da smanji uštedu energije za 17 odsto, dok učitavanje web stranice uštedu baterija može da svede na svega 5 odsto.

Alcatel je u novom modelu Flash ugradio 3 GB RAM memorije, 32 GB interne memorije i microSD ulaz za dodatnu memoriju. Uređaj ima ekran Full HD rezolucije (1080 x 1920 piksela), dijagonale od 5.5 inča, podršku za Dual SIM, Dual WLAN, Bluetooth, 3G, 4G mreže, kao i skener otiska prsta koji registruje do pet prstiju.

Kamera s prednje strane je idealna za selfije, a čine je dvije kamere, od 5 i 8 MP koje omogućavaju opcije poput Portret Mode, Alcatel Super Selfie Mode i Super Fine Mode. Obije kamere podržavaju RAW format i imaju širokougaoni objektiv. Zadnja kamera ima f/2.0 oznaku i čine je dva senzora sa potpisom japanske kompanije Sony (IMX258). Zadnja kamera ima rezoluciju od 13 MP, a iste kamere u svoje vodeće modele ugrađuje i Huawei. Jedna kamera je monhromatska, a druga u boji, što daje slike veće oštrine, sa više detalja i boljim kontrastom. Tu je i PDAF hibridni auto fokus, LED blic, kao i uobičajeni režimi za fotografisanje: panorama, makro način rada, bokeh efekt za profesionalniji izgled vaših fotografija, HDR, i drugi.

Alcatel Flash dolazi s Android Marshmallow operativnim sistemom (a dobiće i Nougat) kao i baterijom kapaciteta od 3100 mAh. Telefon se trenutno prodaje samo u nekim djelovima Azije, ali vrlo brzo ga možemo očekivati i u Evropi. Cijena još nije poznata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *