Privatizacija Ulcinjske rivijere: Šansa za razvoj ili uvod u tihu prodaju vrijedne imovine?

Dodajte komentar

Da li će ulcinjskim hotelima Belvi, Olimpik i auto-kampom Neptun uskoro upravljati kompanija Karisma International? Da li je to šansa za tu kompaniju ili je pak riječ o „tihoj prodaji“ vrijedne imovine, što tvrde manjinski akcionari?

Skupština akcionara Ulcinjske rivijere zakazana je za 27. april, a član Savjeta za privatizaciju Branko Vujović za Portal Analitika je kazao da će Vlada uskoro raspisati tender za zakup dijela imovine, za koji je zainteresovana Karisma International.

On je najavio da će tender za preostali dio imovine tog preduzeća biti objavljen naknadno, a da li će njime biti obuhvaćena i Ada Bojana – još se ne zna. Mediji su pisali da su predstavnici TUI-a koji su obilazili Ulcinj oduševljeni Adom.

Na Adi Bojani su uglavnom objekti privremenog karaktera i biće neophodna značajna ulaganja“, rekao je Vujović.

Prema zvaničnim podacima, Karisma International zainteresovana je da na 30 godina zakupi Ulcinjsku rivijeru.

Oni su u pismu najavili da bi u prvoj fazi adaptirali i rekonstruisali Veliku plažu i auto-kamp Neptun, a druga faza bila bi adaptacija Ade Bojane za koju bi idejno rješenje bilo napravljeno naredne godine.

Izvršni direktor tog preduzeća Radomir Zec kazao je ranije za Pobjedu da je interesovanje TUI-a veoma važno kako za Ulcinj, tako i za turizam cijele Crne Gore.

Već rade idejne projekte. Već se rade ogledne sobe za četiri i pet zvjezdica, koji treba da se usvoje. Oni se ozbiljno pripremaju za preuzimanje naše kompanije. Ulaskom TUI-a u Crnu Goru Ulcinj će vratiti stari sjaj iz 70-ih godina, a dovesti turiste i u ostala naša turistička mjesta”, kazao je on.

Kako je dodao, Ulcinjska rivijera je trenutno podigla standard na tri zvjezdice, zadužili su se, ali više nemaju mogućnost da pojačaju standard da naprave hotel od pet zvjezdica.

No, njegovo oduševljenje ne dijele manjinski akcionari, koji imaju oko 37 odsto akcija.

U pismu Vladi navode da su nezadovoljni namjerom da se privatizacioni proces u toj firmi otvori davanjem u zakup dijela imovine.

Kako navode, na taj način bi preduzeće izgubilo smisao poslovanja, odnosno poslovanje bi se svelo na ubiranje rente.

Kažu i da davanje u zakup predstavlja diskriminaciju manjinskih akcionara od strane većinskog – države. Ističe se da mali akcionari žele pravu privatizaciju kroz prodaju akcija ili dokapitalizaciju, a ne kroz model „tihe prodaje“ kroz dugoročni zakup.

Novinar iz Ulcinja i dobar poznavalac turistišckih prilika u regionu, Mustafa Canka za kazao je za Analitiku da se u ovom slučaju radi o dobroj šansi za razvoj turizma, ali da je, s druge strane, veliko pitanje da li će imati ko da je iskoristi.

“Zlatno doba ulcinjskog turizma su obilježili njemački turisti, pa se u Ulcinju vjeruje da će povratak na stare staze biti moguć tek onda kada se ponovo vrate Njemci. Nakon nemira na sjeveru Afrike i Bliskom Istoku, evropski turoperatori su se snažnije okrenuli destinacijama na „starom kontinentu“. Već nekoliko godina su predstavnici ovog konzorcijuma (Carisma, Agrokor i TUI) dolazili u Ulcinj, imali konktakte sa Vladom i saopštili svoje zahtjeve prije nego što nešto investiraju. Jedan je ispunjen: PDV na turističke usluge je sa 19 smanjen na sedam odsto”, ističe Canka.

Dodaje da sa drugim zahtjevom koji su, kako tvrdi, ispostavili predstavnici TUI-a, ide dosta teže.

“Jer, još nije počela konkretna realizacija projekta uređenja vodovodne i kanalizacione mreže, koji je vrijedan preko 20 miliona eura, a koji upravo finansiraju njemačke institucije. Kao rezultanta tog projekta imaćemo čistiji kanal Port Milena, koji je sada ekološka bomba i koji se nalazi na početku Velike plaže gdje taj konzorcijum upravo namjerava zakupiti prostor”, dodao je on.

Karisma Hotels Adriatic crnogorskoj javnosti poznata je od prošle godine kada su ugovorili preuzimanje i upravljanje rizortom Ruža vjetrova, u Dobroj Vodi. Kompanija je nastala  u maju 2013. vlasničkim povezivanjem Agrokora, u vlasništvu biznismena Ivice Todorića, sa meksičkim hotelskim lancom Karisma i jednim od najvećih svjetskih turoperatora TUI. Prethodno je Todorić sa Meksikancima vodio ovu kompaniju od 2009. godine, kada je osnovana. Todorovićevo carstvo je, međutim, posljednjih mjeseci doživljelo poslovni sunovrat zbog prezaduženosti, pa je pitanje da li će se i u kojoj mjeri to odraziti na projekat zakupa ulcinsjkih hotela.

Sa druge strane, TUI je renomirana kompanija, koja upravlja sa 300 hotela, ima 150 aviona, 15 kruzera. Godišnje opsluži, piše na njihovom sajtu, 20 miliona turista.

Za sada nije poznato da je još neka kompanija zainteresovana za ulcinjske hotele. Iz Vlade tvrde da je više renomiranih kompanija pokazalo je ozbiljno i da će imati prilike da pod jednakim uslovima dostave ponude na javnom tenderu, čije je raspisivanje planirano u skorijem periodu.

Ulcinjska rivijera se inače u pominje u privatizacionim planovima još 2014. Dio imovine ove kompanije, površine 5.000 kvadrata, prodat je na aukciji u julu 2014. ulcinjskom “Solarisu” za 510 hiljada eura.

Ulcinjska rivijera je 2004. otišla u stečaj kroz koji je prodat dio imovine, između ostalih, hotela “Galeb i “Otrant“.

Prije „tranzicije“ Ulcinjska rivijera zapošljavala je 1.300 ljudi. Ulcinj je osamdesetih godina od svih primorskih gradova imao ubjedljivo najviše gostiju iz Evrope, posebno iz Njemačke.

Gdje je danas – nije teško zaključiti, mada ima i onih koji tvrde da je to jedini dio obale koji je ostao netaknut i dostupan svima i da nam je privatiziacija donijela samo to da se „više nemamo đe okupat`“.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *