Pada Dod Frenkov zakon, bankari i investitori slave

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da njegova administracija radi na izmjenama bankarske regulative poznate kao “Dod Frenkov” zakon.

Izmjene se vrše u nastojanju da se bankama olakša odobravanje kredita.

“Izaći ćemo sa nekim veoma snažnim preporukama i radićemo stvari koje će biti veoma dobre za bankarski sektor kako bi banke mogle da odobre sredstva ljudima kojima su potrebna”, rekao je Tramp na sastanku sa jednim poslovnim liderom u Bijeloj kući, a prenosi agencija Rojters.

“Značajno ćemo izmijeniti zakon ‘Dod Frenk’. Želimo jaka ograničenja, želimo jaku regulativu. Ali ne i regulativu koja onemogućava bankama da odobre kredit ljudima koji će stvarati nova radna mjesta”, istakao je Tramp.

“Dod-Frenkov” zakon je donijela administracija Baraka Obame 2010. godine kao odgovor na posljedice katastrofalne finansijske krizu iz 2008./2009, s ciljem da se više nikada ne ponovi situacija u kojoj država milijardama dolara od poreskih obveznika mora da spasava banke koje su “prevelike da bi smjele da propadnu”.

Zakonom su uvedena brojna ograničenja u finansijskom poslovanju i smatra se najopsežnijom takvom regulativom još od vremena predsjednika Ruzvelta i Velike depresije 30-ih godina prošlog vijeka, a ime je dobio po dvojici poslanika demokrata koji su ga predložili u Kongresu – Kristoferu Dodi i Barniju Frenku.

Od stupanja zakona na snagu mnogi investitori na Volstritu mu se protive, tvrdeći da ih previše ograničava u poslovanju.

Zakonom je, izmedu ostalog, formirana i Kancelarija za zaštitu potrošača, čija je uloga da osigura da banke, kreditori i druge finansijske kompanije pošteno tretiraju američke potrošače.

Newsweek

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *