Evropske berze prate pad Wall Streeta i azijskih tržišta

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer su ulagače zabrinule poruke čelnika američke centralne banke.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,80 posto, na 7.271 bodu, dok je pariški CAC oslabio 0,60 posto, na 5.059 bodova, a frankfurtski DAX 0,75 posto, na 12.125 bodova.

Europske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 0,2 posto, a terminski S&P 500 indeks pokazuje da bi i danas na najvećoj svjetskoj berzi cijene dionica mogla pasti jer je trenutno u minusu 0,2 posto.

Wall Street se našao pod pritiskom nakon što je juče objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da mnogi čelnici smatraju da treba početi smanjivati 4.500 milijardi dolara vrijedan bilans centralne banke u ovoj godini.

“Kupovina imovine od strane centralne banke bila je jedan od ključnih pokretača tržišta gotovo cijelu deceniju. Povećanje kamata Feda za četvrtinu procenta s vremena na vrijeme nije ništa u poređenju s uticajem koje bi moglo imati smanjenje bilansa”, kaže Felicity Emmett iz ANZ-a.

Uz to, zapisnik Feda pokazao je da neki njegovi funkcioneri smatraju da su cijene dionica prilično visoke u odnosu na standardne valuacione mjere.

“Ovo je kao da je tržište poliveno hladnom vodom. Poruke da bi Fed mogao početi smanjivati bilanse i same su dovoljno šokantne, no raspoloženje je dodatno pogoršano zbog osvrta Feda na valuacije dionica, što je vrlo rijetko”, kaže Norihiro Fujito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 10,00 sati bio u minusu 0,8 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks potonuo 1,4 posto, na 18.597 bodova, najniži nivo od početka decembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *