Draghi ne vidi povod za ‘devijacijom’ u stvaranju novca

Šef Evropske centralne banke ne vidi potrebu za devijacijom sa zacrtanog puta monetarne politike koja uključuje kupovinu obveznica najkraće do kraja godine i rekordno niske kamatne stope s ciljem jačanja inflacije na nivo do dva posto u srednjem roku.

Ja ne vidim povod za devijaciju od indikacija koje smo postojano pružali u uvodnim riječima na našim pres konferencijama – rekao je Mario Draghi na konferenciji u Frankfurtu.

– Prije bilo kakvih promjena sastavnica našeg stava – kamatne stope, kupovina imovine i buduće smjernice – mi još uvijek moramo izgraditi dovoljno povjerenje da će inflacija uistinu postići naš cilj na srednjoročnom horizontu i da će tamo ostati čak i u uslovima manje podrške monetarne politike, citira Reuters.

Za razliku od Amerike, Evropa je na finansijsku krizu odgovorila mjerama štednje koje su rezultirale snažnom deflacijom na starom kontinentu. ECB je program kvantitativnog popuštanja, iliti stvaranja novca/podsticanja inflacije, započeo u martu 2015. godine.

Cenralne banke za sprovođenje monetarne politike (u ovom slučaju plasiranja novca u realnu ekonomiju) koriste složeni transmisioni mehanizam koji karakterišu dugi, varijabilni i neizvjesni vremenski odmaci.

Check Also

Sava osiguranje zapošljava: Saradnik za poslove osiguranja

Akcionarsko društvo Sava osiguranje Podgorica raspisuje O G L A S za radno mjesto SARADNIK …

Leave a Reply

Your email address will not be published.