Arapski investitori mogući strateški partneri za hotele Vektra Boke

Kompanija “Vektra Boka” je zvanično izašla iz stečaja. Obaveze su dijelom namirene. Prema riječima predstavnika te kompanije Milića Popovića, za izmirenje dugova se neće čekati pet godina, koliko je predviđeno planom, već su određeni realni termini isplata.

“Obaveze prema državi iznose oko dva miliona eura. Izmirene su dvije rate prema OTP banci i ostala je jedna kako bismo podmirili cio paket obaveza “Vektre Montenegro” i svih njenih kćerki kompanija među kojima je i “Vektra Boka” sa dugovanjem od 3,2 miliona eura, naslijeđenih iz pretprivatizacionog perioda, dok ukupno dugovanje dostiže oko 12,9 miliona eura”, objasnio je Popović.

Već je raspisan oglas za 90 radnih mjesta na sezonskim poslovima, a nakon sezone trebalo bi da počne gradnja hotela “Tamaris” i “Igalo” i rekonstrukcija hotela “Plaža”.

“Među mogućim strateškim partnerima su kompanije koje dolaze iz UAE, ali i evropske firme koje imaju franšize brendova poput “Hiltona” i “Sheratona” ali, prvenstveno je riječ o “Soravija grupi” i drugim grupacijama zainteresovanim za hotele “Plaža”, “Igalo” i “Tamaris”. S obzirom na to da je spremna planska dokumentacija za lokaciju hotela “Tamaris”, te da u dobrom dijelu postoji i za rekonstrukciju hotela “Plaža”, od jeseni bi valjalo očekivati početak gradnje. Još je aktuelan problem restitucije za zemljište na lokaciji hotela “Igalo”, parka Boka kao i na Žanjicama, ali sada od države očekuju konačne odgovore, jer je najnormalnije da strateški investitori žele čiste imovinsko-pravne odnose”.

Popović vjeruje i da će tridesetak radnika koji su bili angažovani tokom stečaja i dalje ostati u firmi. S druge strane, predsjednik sindikalne organizacije “Vektra Boka” Vojin Miljanić ističe da bi pre svega radnici “Vektra Boke”, njih 28, trebalo da utvrde kakav je njihov radni status, tim prije što su baš oni “iznijeli” prošlogodišnju sezonu, koja je bila najuspješnija u protekloj deceniji. Ostvareno je oko 35.000 noćenja.U skladu s planom reorganizacije “Vektra Boke”, u prvom isplatnom redu su radnici koji traže tri i po minimalca i 24 doprinosa u ukupnom iznosu 515.000 eura, što je trebalo da bude isplaćeno posljednjeg dana prošle godine. I obaveze iz trećeg isplatnog reda se odnose na radnike, a iznose 3,66 miliona eura.

SEEbiz

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.