Dug države za garancije 344,9 miliona

1 komentar

Dug za garancije koje je država dala domaćim i stranim kreditorima na kraju prošle godine bio je 344,9 miliona eura navodi se u informaciji Ministarstva finansija.

Ugovoreni iznos garancija znatno je veći 589,9 miliona eura, od čega je “povučeno” oko 494,17 miliona eura.

“Dug na kraju 2016. godine, po garancijama izdatim domaćim i ino kreditorima iznosi 344,90 miliona eura, što predstavlja 9,25 odsto BDP-a”, precizirano je u informaciji.

Vlada je, kako se navodi, izdala garancije za zajmove kod ino kreditora u vrijednosti od 436,12 miliona eura.

“Dug po ovim garancijama ino kreditorima iznosi 293,92 miliona eura. Vlada je kod domaćih kreditora izdala garancije 58,05 miliona eura, dok je stanje duga po njima 50,98 miliona eura”, objašnjeno je u informaciji.

Navodi se da su domaće garancije uglavnom predstavljale podršku kompanijama za realizaciju određenih socijalnih aktivnosti i kao podrška realizaciji sanacionih planova opština. Ino garancije odnosile su se na kredite koji su za infrastrukturne projekte i za razvoj malih i srednjih preduzeća kroz kredit Evropske investicione banke odobreni bankarskom sektoru u Crnoj Gori.

“Osim toga, nekim preduzećima su izdate i ino garancije u cilju podrške za restrukturiranje”, podsjetili su iz Ministarstva finansija.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Ugovoreni iznos garancija znatno je veći 589,9 miliona eura, od čega je “povučeno” oko 494,17 miliona eura.”- dug po garancijama je 494 miliona i ostavite ove neuspjesne naslove neuspjesnog ckl-a na smetlistu njihovih neprincipijelnih urednickih spin tunjavosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *