Biznis barijere: PDV smanjiti, početnike osloboditi plaćanja poreza

1 komentar

PDV je visok, a način obračuna nepovoljan i ugrožava poslovanje, navedenoje u izvještaju nakon završene druge faze kampanje “Bez barijera. Da posao ne stoji”, koji sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom finansija i uz podršku britanske ambasade. Predloženo je i da se razmotri mogućnost oslobađanja početnika u biznisu plaćanja poreza i doprinosa prve godine.

Ukupno 228 barijera

U okviru projekta od aprila prošle do marta ove godine prijavljene su 104 barijere, od čega se većina odnosila na ograničenja u poslovanju, neefikasnu administraciju i finansijske prepreke u pokretanju i vođenju biznisa. Od novembra 2015. do marta prošle prijavljene su 124 barijere, odnosno 228 za dvije godine trajanja projekta.

Zatraženo je da se uz zahtjev i rješenje Poreske uprave može izaći iz sistema PDV-a, ukoliko promet padne ispod 18.000 eura godišnje, što sada nije moguće kazao je, između ostalog, moderator javnog dijaloga na portalu www.bezbarijera.me Miloš Vuković. Poslodavci su se žalili da banke ne prihvataju ili traže prevelike kolaterale, na sporu naplatu potraživanja i visoke troškove poslovanja, u prvom redu poreza i naknada. Predloženo je da se doznake za porodiljsko bolovanje umjesto jednom mjesečno, donose jednom za 12 mjeseci važenja. Vuković je takođe saopštio da barijeru predstavljaju i podzakonska akta koja derogiraju zakone umjesto da pomognu da se pravilno tumače. Moderator Milika Mirković kazao je da je u kategoriji neefikasna administracija prijavljeno 18, a u kategoriji ograničenja u poslovanju 23 barijere. Preduzetnici su ukazali na neadekvatnu obučenost inspektora, sporu administraciju, duge sudske sporove, dugu proceduru za izdavanje građevinske dozvole, neadekvatnu radnu snagu, lošu infrastrukturu, probleme u napajanju električnom energijom.

Opštine

U okviru kategorije siva ekonomija evidentirano je deset, a visokih taksi 12 barijera.
Generalna direktorica u Ministarstvu finansija Bojana Bošković pohvalila je pozitivan odnos lokalnih samouprava u kojima su održavani okrugli stolovi.

“Opština Tivat se uključila u još jedan projekat Ministarstva, koji se odnosi na unapređenje lokalnog poslovnog ambijenta i dobijanja regionalnog certifikata za dobro poslovno”, kazala je Bošković.

Stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni je ocijenila da se na ovom ne smije stati.

“Vlasti na lokalnom i centralnom nivou sada imaju odgovornost da upotrijebe informacije sa terena za kreiranje djelotvornih politika i preduzmu konkretne korake da otklone nedostatke”, kazala je ona. M.P.M.

Izazov za Vladu

Britanski ambasador u Crnoj Gori lan Viting kaže da je ovim izvještajem postavljen izazov za nadležne organe.

“To je izazov da preduzmu adekvatne mjere za sprovođenje preporuka i uklanjanje barijera. Projekat je uspješan jer privrednici i građani najbolje znaju sa kojim se problemima suočavaju”, istakao je on.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Zasto bankar.me baca prostor na ove prezvakane projekte koji su vec do sada iz svake iteracije oduzeli previse vremena i sredstava a rezultat im je nizlazni trend stabilnosti i povjerenja u CG ekonomiji?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *