Evropske berze blago porasle

Dodajte komentar

Na evropskim berzama cijene dionica su jutros blago su porasle, pri čemu su ojačali naftni i rudarski sektor, dok je automobilski pod pritiskom.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 10,00 u plusu 0,1 posto, nakon što je juče oslabio 0,5 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,50 posto, na 7.317 bodova, dok je pariški CAC ojačao 0,20 posto, na 5.098 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 posto, na 12.269 bodova.

Nakon jučerašnjeg pada, jutros su najviše porasle cijene dionica u rudarskom i naftnom sektoru, što se zahvaljuje stabilizaciji cijena nafte i sirovina.

Na američkom se tržištu cijena barela jutros kreće oko 50,25 dolara, a na londonskom oko 53,10 dolara, dok su juče cijene bile pod pritiskom zbog podataka koji ukazuju na rast proizvodnje nafte u SAD-u i Libiji.

Pod pritiskom je, pak, automobilski sektor, koji je oslabio 1 posto, pri čemu su najviše skliznule cijene dionica Daimlera, Peugeota i Renaulta.

To je posljedica podataka koji pokazuju da je u SAD-u u martu prodaja novih vozila bila slabija nego što se očekivalo.

Pod pritiskom su jutros i dionice evropskih kompanija koje su znatnije izložene Južnoj Africi jer je zbog finansijskih problema te zemlje agencija S&P snizila njen kreditni rejting u neinvesticiono područje, uz negativne izglede.

Na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 10,00 sati bio u minusu 0,2 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, na 18.810 bodova, najniži nivo u 10 nedjelja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *