Pregled štampe za 3. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Biće više stečaja a manje zaposlenih

Najava Vlade da će od sjutra krenuti sa blokadom računa svih poreskih dužnika koji se nijesu prijavili za reprogram poreskih dugova izazvaće veliki broj stečajeva, zatvaranje radnih mjesta i povećanje nelikvidnosti, smatraju u Uniji poslodavaca.

Malim akcionarima poljski OTL dobar

Od direktora potencijalnog kupca Luke Bar (OTL grupacije) je poslata jako pozitivna poruka da na nas manjinske akcionare gledaju kao na prirodne partnere, sa istim ciljem postizanjem uspješnih poslovnih rezultata koji će obezbijediti veću vrijednost kompanije i dividende u budućnosti, saopštio je Vijestima Aleksandar Jovović, član borda direktora Luke Bar koji zastupa interese malih akcionara okupljenih oko investicionih fondova.

Vučićev predlog je neformalan

Stvaranje carinske unije zapadnog Balkana prethodno bi podrazumijevalo pregovarački proces između zemalja regiona u cilju međusobnog usaglašavanja carinske politike, naročito što sve zemlje regiona nemaju jednak stepen usaglašenosti zakonodavstva sa EU zakonodavstvom, a neke nijesu ni članice Svjetske trgovinske organizacije, kazali su iz kabineta predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića.

Dnevne novine

Izdata dozvola za gradnju kompleksa u Meljinama

Kompanija Imperio Holdings, investitor luksuznog kompleksa Lazure Marina&Hotel, koji se gradi u Meljinama, dobila je dozvolu za izgradnju depandansa hotela i spa centra.

Bageri i turisti ne mogu zajedno

Siva ekonomija, loša komunalna opremljenost turističkih mjesta, nesnosna buka i ulična prodaja robe, glavni su problemi sa kojima se suočavaju crnogorski hotelijeri uoči početka ljetnje turističke sezone, ocijenio je predsjednik odbora za turizam Privredne komore Dragan Ivančević.

Daju koncesiju za šljunak i pijesak

Ministarstvo ekonomije objavilo je javni poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine šljunka i pijeska na ležištu Ražano polje u Opštini Žabljak.

Dan

U Strazburu čami 740 predmeta

Odbor za restituciju u Nikšiću, u saradnji sa centralnim Odborom za pravednu restituciju, namjerava da ovih dana uputi urgenciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog toga što od oktobra 2008. godine nije riješeno 740 predmeta pred tom sudskom instancom. Radi se o tužbama bivših vlasnika, kojima je imovina oduzeta restitucijom, a o kojima se sud nije odredio punih devet godina.

Metali najisplativiji

U prošloj godini je ulaganje u metale bila jedna od naisplativijih investicija, a, prema pisanju Blumberga, biće i u prvoj polovini ove. Indeks šest glavnih metala porastao je peti uzastopni kvartal, što je njihova najduža dobitnička serija od 2010. godine. Cijena zlata porasla je za 8,8 odsto u prvom kvartalu. Paladijum je skočio 17 odsto, a porasle su i cijene paladijuma i srebra za 16, odnosno 15 odsto. Na drugoj strani, cijena nafte je smanjena za oko šest odsto u prva tri mjeseca ove godine, dok je cijena šećera niža za 14 odsto.

Počela primjena metodologije

Primjena Metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije počela je 1. aprila, saopšteno je iz Privredne komore. Pojasnili su da je do odlaganja sa početkom primjene metodologije, koje je bilo planirano za 1. januar, došlo na inicijativu PKCG.

Pobjeda

Komora pozvala na potpisivanje ugovora sa CEDISOM-om

Puna primjena inovirane metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije počela je da se primjenjuje 1. aprila, tri mjeseca kasnije nego što je to prvobitno bilo zamišljeno.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *