Metali jedna od najboljih investicija u prvom kvartalu ove godine

Dodajte komentar

Metali su bili jedna od najboljih investicija u 2016. godini, a po svemu sudeći biće najisplativije ulaganje i u prvoj četvrtini ove godine, piše Blumberg.

Indeks šest glavnih metala porastao je peti uzastopni kvartal, što je njihova najduža dobitnička serija od 2010. godine, izračunala je njujorška agencija.

Sa rastom od 8,8%, zlato je sa najboljim performansima u dosadašnjem dijelu godine. Poređenja radi, globalne cijene akcija su porasle oko 6 odsto u prvom kvartalu.

Tražnja robe koja može držati korak sa ubrzanom inflacijom uslovila je veći priliv novca u metale, dok se metali, poput bakra, suočavaju sa deficitom na tržištu. Slabiji dolar i prinosi korigovani za nižu inflaciju, odnosno realne kamate, učinili su privlačnijom alternativnu imovinu.

“Sa niskim realnim kamatama na tržištima, očigledno je da je roba, koja se prošlih godina teža prodavala, postala privlačna investicija”, rekao je Sanjay Saraf, analitičar u londonskom “S&P Global Market Intelligence”.

Snažan rast cijene u prvom kvartalu 2017. zabeležili su i drugi metali. Paladijum je skočio 17%, dostigavši najvišu cijenu od marta 2015. godine. Aluminijum i olovo su porasli, svaki po 16 odsto, dok je srebro na dobitku skoro 15 odsto.

Rast cijena metala je u suprotnosti sa slabijim performansima energenata i poljoprivredne robe. Tako je cijena nafte oslabila oko 6 odsto u prva tri mjeseca ove godine, dok je cena šećera potonula za 14 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *