Unicredit otpisao 80 posto udjela u fondu za dokapitalizaciju banaka

Dodajte komentar

Italijanska banka UniCredit otpisala je oko 80 posto udjela u fondu za dokapitalizaciju posrnulih banaka Atlante, pokazuje dokument objavljen na internet stranici UniCredita.

Fond je osnovan prošle godine pod pritiskom vlade kao privatna inicijativa banaka i osiguravajućih kuća koji su u startu za potrebe dokapitalizacije posrnulih zajmodavaca osigurali ukupno 4,25 milijardi eura. Doprinos su dali i UniCredit i Intesa Sanpaolo, vlasnici Zaba-e i PBZ-a.

Fond je neposredno nakon osnivanja ‘ubrizgao’ 3,4 milijarde eura u banke Popolare di Vicenza i Veneto banke, koje nisu uspjele da prikupe kapital na tržištu. U međuvremenu su potražile i državnu pomoć budući da im za nastavak poslovanja treba još kapitala. Dokument objavljen u srijedu na internet stranici UniCredita pokazuje da je banka otpisala 547 miliona eura od ukupno 686 miliona eura udjela u Atlanteu.

Ulagači

Fond se u posljednje vrijeme suočava sa sve većim zahtjevima posrnulih banaka za kapitalom i otkupom nenaplativih kredita, pri čemu su neki ulagači jasno dali do znanja da više ne namjeravaju da ulažu. Pri osnivanju fonda, ulagačima je obećan godišnji prinos od šest posto da bi u međuvremenu bili prisiljeni da otpisuju značajne iznose.

UniCredit je prema podacima na internet stranici otpisao oko 80 posto udjela, a Intesa je prema objavljenom poslovnom izvještaju za 2016. otpisala 227 miliona eura. U decembru prošle godine zbog nezainteresovanosti većih ulagača propao je i plan o najvećoj prodaji nenaplativih kredita u Italiji, kojom se posrnula banka Monte dei Paschi di Siena pokušala da riješi ukupno 28 milijardi eura loših kredita.

Kako je ustvrdio čelnik Atlantea Alessandro Penati, to se dogodilo zato što je prodaja bila povezana s “loše osmišljenom i još lošije realizovanom dokapitalizacijom”. Penati se na konferenciji za medije održanoj početkom februara požalio da je fond osnovan na brzinu i da je dobio “40.000 zadataka, ali ne i resurse”.

“Mislio sam da se može kreirati tržište na nenaplative italijanske kredite, ali sada sam skeptičan s obzirom na iskustvo u proteklih šest mjeseci”, kazao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *