Softver za prevenciju plagijarizma na fakultetima početkom juna

Dodajte komentar

Softver za prevenciju plagijarizma počeće da se koristi na fakultetima početkom juna, ukoliko se tenderska procedura za nabavku tog programa okonča u predviđenom roku, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva prosvjete.

Plan je, kako su pojasnili, da se tenderska procedura za nabavku softvera pokrene u prvoj polovini aprila, a biće realizovana u skladu sa pravilima nabavki koje propisuje Svjetska banka. Iz Ministarstva su istakli da se nabavka softvera realizuje u okviru projekta ,,Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ koji se finansira iz kredita Svjetske banke. Cijena korišćenja ovog softvera, kako pojašnjavaju, direktno je povezana sa brojem akademskih radova koji će biti predmet buduće provjere.

Procjena je da će korišćenje softvera orijentaciono koštati oko 35.000 eura za period od najmanje dvije godine – rečeno je iz Ministarstva. Pripremljenom studijom za prevenciju plagijarizma u Crnoj Gori predviđeno je da se nabavkom ovog softvera provjeravaju značajniji akademski radovi, kao što su magistarski, doktorske disertacije, naučni radovi, članci u naučnim časopisima, monografije, knjige i drugo. Orijentacioni broj ovih radova za sve ustanove, prema njihovim riječima, je oko 2.500 radova godišnje, plus 140 knjiga.

“Ostale akademske radove – seminarski, eseji, ustanove mogu provjeravati korišćenjem drugih softvera koji su uglavnom besplatni ili sa niskom cijenom i ustanove ih mogu direktno nabaviti”, smatraju u ovom resoru. U februaru i martu Ministarstvo prosvjete je, kako podsjećaju, obavilo razgovore sa predstavnicima svih ustanova visokog obrazovanja i oni su potvrdili da su zainteresovani za korišćenje softvera za prevenciju plagijarizma.

U ovom resoru očekuju da se korišćenjem najboljeg softvera za plagijate unaprijedi stanje u oblasti akademskog integriteta, a što će bliže biti uređeno novim zakonom do kraja godine, odnosno Zakonom o akademskom integritetu. Do sada je, u više navrata, iz ovog resora rečeno da Zakon o visokom obrazovanju prepoznaje plagijarizam, ali da to nije dovoljno, zbog čega su odlučili da ovu oblast urede na cjelovit i sistemski način.

Plagijerizam će se ubuduće tretirati kao krivično djelo.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *