Pregled štampe za 31. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Gubitak u 2016. smanjen na oko 1,8 miliona eura

Port of Adria, kojom upravlja turski Global Ports, u 2016. godini poslovala je sa gubitkom od 1.799.217 eura, pokazuju rezultati poslovanja objavljeni na berzi. Gubitak je godinu ranije iznosio 2,7 miliona. Poslovni prihodi smanjeni su sa osam na 7,2 miliona, a rashodi sa 10 miliona na 8,82 miliona, dok je 900 hiljada ušteđeno na platama. Akumulirani gubitak povećan je sa 22,9 na 24,7 miliona, dugoročne obaveze sa 8,2 na 12,1 miliona, a kratkoročne sa 3,3 na 4 miliona eura.

Prijavio A2A tužiocu u Italiji

Ekonomski analitičar Dejan Mijović podnio je italijanI skom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv kompanije A2A zbog, kako je naveo, lažnog prikazivanja finansijskih bilansa koje prema njihovom zakonu Codice Civile predviđa kaznu i do pet godina zatvora.

Pozajmili već 65 miliona od banaka

Vlada je juče odlučila da se zaduži kod Ziraat banke za 15 mi lioan eura, čime će povećati ovogodišnje zaduženje kod domaćih poslovnih banaka na 65 miliona.

Dnevne novine

Za razvoj željeznice potrebno 100 miliona

Vlada je juče usvojila Akcioni plan za usaglašava nje s pravnom tekovinom u oblasti Ekonomske i monetarne politike Poglavlje 17, kojim su definisani koraci neophodni za usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa evropskim propisima u ovoj oblasti.

Blokiraju račune svim dužnicima koji nijesu prihvatili reprogram

Vlada Crne Gore odlučna je da već od sjutra krene sa prinudnom naplatom, odnosno blokadom računa poreskih dužnika koji nijesu iskoristili mogućnost da dug plate u ratama, u narednih pet godina. Prema riječima ministra finansija Darka Radu novića, Vlada je od 15. februara, kada je raspisan javni poziv za podnošenje zahtjeva za reprogram poreskog duga, do danas primila 3.082 zahtjeva dužnika za izmirivanje duga u ratama.

Stiglo devet ponuda

Na oglas za prodaju imovine preduzeća Duklja Ribnica i Jastreb u stečaju, po ukupnoj početnoj cijeni od 362.335 eura, dostavljeno je devet ponuda. Na otvaranju ponuda, koje je juče upriličeno u Privrednom sudu, saop šteno je daje najviše novca za kupovinu zemljišta i nepokret nosti na atraktivnoj lokaciji u Podgori ci, tačnije 515.140 eu ra, ponudila podgorička kompanija Ribnica commerce.

Dan

Raskinuti ugovor sa Arapima

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu da hitno raskine ugovor o privatizaciji Duvanskog kombinata (DKP), zbog, kako su naveli, švercerskog skandala sa cigaretama u vrijednosti od četiri miliona eura. Ukoliko se to ne desi, smatraćemo Vladu direktnim saučesnikom u tom poslu naveo je u saopštenju član predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

Sjutra počinje prinudna naplata poreskog duga

Vlada će od 1. aprla prema svim poreskim dužnicima koji nijesu prijavili reprogram duga početi da primjenjuje prinudnu naplatu, blokadu računa i pokretanje stečajnih postupaka, kazaoje juče nakon sjednice Vlade ministar finansija Darko Radunović.

Pobjeda

Ruski turisti u većem broju dolaze u Crnu Goru

Prema informacijama Turističke organizacije Rusije, pretprodaja aranžmana za Crnu Goru i Hrvatsku ukazuje daje interesovanje ruskih turista prema tim destinacijama povećano dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu, saopštenoje iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Od sjutra cigarete skuplje 10 centi

Sve cigarete u Crnoj Gori od sjutra, 1. aprila, biće skuplje otprilike po 10 centi po paklici, zbog povećanja akcize.

Brže oslobađanje hipoteka

Vladaje juče usvojila Prijedlog izmjena zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju duga prema finansijskim institucijama. Viceguverner Centralne banke Irena Radović je objasnila da se najvažnija izmjena odnosi na proširivanje obuhvata kredita, odnosno uključivanje kategorije D dijela kredita koji su na kraju prošle godine bili u okviru od 26 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *