Postignut dogovor Agrokora i banaka, Todorić odlazi?

Dodajte komentar

Kako nezvanično saznaje N1 televizija, Agrokor i njegovi povjerioci postigli su standstill dogovor. Prema istom izvoru, u ponedjeljak bi otkaz trebalo da dobije cijela uprava Agrokora, a u novoj neće biti nijednog Hrvata.

Prema standstill sporazumu, zamrznulo bi se vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a sa svježim novcem platile bi se dospjele obaveze dobavljača. Dodatnu napetost u situaciju oko Agrokora unijele su optužbe drugog čovjeka ruske banke VTB, Jurija Solovjeva, drugog najvećeg povjerioca Agrokora, koji tvrdi da je Todorićeva kompanija falsifikovala finansijske izvještaje. Iz VTB-a su kasnije ublažili formulaciju i naveli da se radi o dugogodišnjem dopuštanju nepravilnosti u izradi izvještaja.

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala finansijske izvještaje Agrokora, kazala je da su tokom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnosti koje su iskazale u pojedinačnim izvještajima te da su one ispravljene na konsolidovanom nivou. Iz ove revizorske kuće poručili su da pretpostavljaju kako je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odeljenja Strategije Agrokora. U međuvremenu je vlasnik Orbica, Branko Roglić, potvrdio da je njegova grupacija od Agrokora pokrenula prinudnu naplatu 12 miliona kuna potraživanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *