Luka Bar na prekretnici

Dodajte komentar

Rijetko se u Crnoj Gori vlast i opozicija mogu dogovoriti oko nečega. Ovog puta, u barskom parlamentu jednoglasno su tražili da se odloži prodaja Luke Bar. Hoće li Vlada čuti njihov glas – vidjećemo sljedeće sedmice

Savjet za privatizaciju i Vlada će se tada izjasniti o ishodu pregovora sa poljskom kompanijom “OT Logistics“, jedinim ponuđačem na tenderu za privatizaciju Luke Bar i željezničke kompanije “Montekargo“. Poljaci bi za paket od 30 odsto akcija Luke Bar trebalo da plate 8,52 miliona eura, dok ugovorene investicije prema obavezujućem programu za period od tri godine iznose 14 miliona eura. Ranije je saopšteno i da postoji mogućnost da otkupe dodatne akcije i postanu većinski vlasnik. Da li je ovo samo prvi korak i da li država ima interes da potpuno izgubi kontrolu nad lukom?

Odbornici od Vlade traže da se obustavi prodaje akcija Luke do završetka rekonstrukcije pruge Bar – Beograd i izgradnje autoputa Bar – Boljare, jer je, kako ističu, nakon toga realno očekivati rast vrijednosti akcija i imovine Luke, a samim tim bi i kupoprodajna cijena bila značajno veća.

Na oprez upozoravaju i iz Udruženja pomorskih agenata i brokera Crne Gore, koje okuplja pomorske agencije iz Bara. Kažu da su zabrinuti za sudbinu Luke Bar, čijom bi privatizacijom moglo da bude značajno ugroženo poslovanje pomorskih agencija, špediterskih i kontrolnih kuća.

Predsjednik Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju Branko Vujović je za Portal Analitika ranije kazao da zaključak barskog parlamenta nije obavezujući za Vladu.

Mislim i da je preuranjen, jer o ishodu pregovora tek treba da se izjasne Tenderska komisija i Savjet naredne sedmice, a potom i Vlada – naveo je Vujović.

Odbornica u barskom parlamentu iz redova SNP-a Snežana Jonica je na to odgovorila da odbornici znaju da zaključak nije obavezujući i poručila da bi “dobro bilo da Tenderska komisija zna šta je dobro za Crnu Goru i Bar, a šta nije“.

Za svaku normalnu Vladu jednoglasan zaključak parlamenta je ozbiljna opomena i jasna poruka da u ime onih koji su stvarali, gradili i čuvali Luku Bar imamo pravo da onima koje je zakon, nažalost, ovlastio da je prodaju, tj. predaju ili poklone, kažemo da dobro razmisle šta rade – napisala je Jonica na svom Fejsbuk profilu.

Iako nije obavezujući za Vladu, ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da treba uvažiti jednoglasan stav odbornika u barskom parlamentu, “tim prije što su to legitimni predstavnici građana i zaposlenih u Luci Bar“.

On je za portal Analitiku rekao da se ne protivi prodaji manjinskog paketa akcija, pod uslovom da država ostane većinski vlasnik Luke Bar.

To je jedan od par excellence primjera državnog monopola i treba biti vrlo oprezan prilikom prodaje Luke Bar. Treba, prije svega, izbjeći negativne posljedice takvih privatizacija. Ne vidim da je problematično što se u ovom trenutku prodaje manjinski paket akcija Luke Bar, ali ako bi se naknadno omogućilo investitoru da otkupi još akcija i postane većinski vlasnik treba imati u vidu da će akcije Luke sigurno dobiti na vrijednosti obnovom pruge Bar – Beograd i izgradnjom autoputa. Dakle, ako je prodaja manjinskog paketa akcija poljskom investitoru uvod da se na mala vrata proda većinski paket, onda je to loš potez – ocijenio je Drecun.

Prodaja lučke infrastrukture počela je još 2013. godine, tako da je prodaja Poljacima 30 odsto akcija nastavak tog posla. Tada je većinski paket akcija kompanije Kontejnerski terminal, nastale segmentacijom Luke Bar, prodat turskoj kompaniji “Global Ports” za osam miliona eura.

Da li treba prodati lučku infrastrukturu, pitanje je koje muči i naše susjede. U Hrvatskoj i Sloveniji su luke i dalje u državnom vlasništvu. Hrvatska vlada je lani najavila tender za prodaju Luke Rijeka, ali se kasnije predomislila nakon što je Evropski parlament podržao uključivanje pomenute luke u prometni koridor Baltik – Jadran.

Grci su Luku Pirej prodali Kinezima, nakon što su bili na ivici bankrota.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *