Stanogradnja više nije unosna

Dodajte komentar

Da gradnja stanova i apartmana za tržište više nije toliko unosan biznis u Crnoj Gori, potvrđuje i satatistika Ministarstva održivog razvoja i turizma prema kojoj je prošle godine izdato manje dozvola za ovaj građevinski sektor.

Tokom 2016. izdato je više dozvola za građenje poslovnih objekata, odnosno njihov broj je povećan sa 13 odsto na 18 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Sa druge strane smanjen je broj izdatih građevinskih dozvola za izgradnju stam beno-poslovnih objekata sa 9 odsto na 7 odsto, dok je broj izdatih građevinskih dozvola za porodične i individualne objekate, kao i za infrastrukturne objekte, na istom nivou u odnosu na prethodnu godinu”, navodi se u godišnjem izvještaju Vladinog resora na čijem je čelu ministar Pavle Radulović.

U Crnoj Gori prošle godine ukupno je izdato 1.123 građevinskih dozvola, 12 odsto više nego 2015.

Od ukupnog broja dozo vola 99, ili devet odsto je izdalo resorno Ministarstvo, a 1.024 ili čak 91 odsto su izdale lokalne uprave.

Najviše izdatih građevinskih dozvola, kako se navodi, je bilo u Podgorici 131, Kotoru 96, Bijelom Polju 90, Rožajama 82, Budvi i Nikšiću po 77 dozvola.

U Tivtu su izdate 64 dozvole, Baru i Danilovgradu po 47, Žabljaku 42, Herceg Novom 41, Ulcinju 23, Ko lašinu 20, Mojkovicu 16, Andrijevici 12, Šavniku 11, po 9 u Plužinama i Plavu, a najmanje u Petnjici svega pet građevinskih dozvola.

“Kada je u pitanju vrijeme izdavanja građevinskih dozvola, lokalne uprave su u 2016. godini u prosjeku utrošile 42 odsto manje vremena prilikom izdavanja građevinskih dozvola u odnosu na 2015, za objekte za koje je zakonski rok izdavanja 30 dana. Smanjeno je i prekoračenje izdavanja i ono je iznosilo 21 odsto. Vrijeme izdavanja građevinskih dozvola za objekte za koji je zakonski rok 60 dana takođe je smanjeno i to 52 odsto. Od 23 lokalne uprave, njih 15 je ispoštovalo rok od 30 dana za izdavanje građevinske dozvole, a to su: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plužine, Pljevlja, Rožaje i Šavnik”, navodi se u izvještaju.

Neznatno prekoračenje zakonskog roka od dva do tri dana imali su Tivat i Bar.

Prekoračenje od devet do 50 odsto od predviđenog vremena imali su Kotor i Plav, a Kolašin, Herceg Novi, Gusinje i Podgorica imaju prekoračenje i preko 100 odsto.

Rokove za izdavanje tehničkih uslova prekoračilo 12 opština

Ministarstvo i lokalne uprave su prošle godine izdale ukupno 3.620 urbanis tičko-tehničkih uslova (UTU), što je sedam odsto više nego 2015. Smanjeno je za trećinu prosječno vrijeme izdavanja. “Rokovi za izdavanje UTU su prekoračeni u 12 lokalnih uprava: Gusinju, Baru, Beranama, Podgorici, Herceg Novom, Kolašinu, Cetinju, Plavu, Kotoru, Ukinju, Budvi i Mojkovcu. Razlog prekoračenja zakonom definisanog vremena je, prije svega u velikom broju zahtjeva, a onda i u kvalitetu planske dokumentaci je, ističe se u dokumentu.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *