Srbija: Penzioneri uzimaju najviše kredita

Dodajte komentar

U Srbiji su najviše zaduženi građani starosti od 40 do 50 godina, bar kada je riječ o bankarskim kreditima. I među njima, kako pokazuju podaci Kreditnog biroa, prednjače – muškarci. Žene u Srbiji trenutno otplaćuju zajmove ukupne vrijednosti od 324 milijarde dinara, dok muškarci namiruju rate “teške” 483,8 milijardi dinara.

Interesantno je da se, među ženama, najčešće zadužuju one u – sedmoj deceniji! Građanke Srbije, u starosnoj grupi od 60 do 70 godina, trenutno otplaćuju čak 177.959 zajmova.

Kada se posmatra samo broj kredita, zaista ih je, u kategoriji žena bankarskih klijenata najviše u starosnoj grupi od 60 do 70 godina. Međutim, vrijednost tih kredita je svega 35,85 milijardi dinara, što pokazuje da je uglavnom riječ o malim pozajmicama u visini plate, penzije, ili dozvoljenim prekoračenjima – objašnjavaju u Udruženju banaka Srbije. – Žene u grupi od 40 do 50 godina starosti, iako otplaćuju manji broj kredita, dužne su gotovo trostruko više: 111,2 milijarde dinara.

Slično je i kod muškaraca. Najzaduženiji su oni u punoj radnoj snazi – od 40 do 50 godina starosti, koji otplaćuju zajmove veće od 165 milijardi dinara. “Za petama” su im oni deceniju mlađi, od 30 do 40 godina, koji otplaćuju 149 milijardi dinara kredita.

Gledano ukupno, zaduženost po stanovniku u Srbiji je 936 eura, dok je prosječna zarada 371 euro. To, po riječima Veroljuba Dugalića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, nije velika zaduženost.

Nije nama problem rata, već nam je problem plata – ističe Dugalić. – Generalno gledano, ne postoji povoljan kredit kada vam je prosječna plata 371 euro. To znači da oko 60, 70 odsto ljudi ima zaradu i ispod tog iznosa.

Kada je riječ o novom zaduživanju, veliki rast bilježe krediti za refinansiranje. Tokom 2016. godine suma refinansirajućih kredita porasla je sa 48,6 na 73,8 milijardi dinara. Rast je nastavljen i u prva dva mjeseca ove godine, za dodatne gotovo tri milijarde dinara.

Kamatne stope su i dalje na niskom nivou, naročito za stambene zajmove. Cijena dinarskih kredita sada je u prosjeku oko 10 odsto za stanovništvo, dok su kamatne stope na zajmove vezane za euro, zbog rekordno niske referentne stope Evropske centralne banke, sada oko četiri do pet odsto za građane.

Preko 80

Krediti biro ima podatke i o zaduženima starosti preko 80 godina. Na žene se vodi 1.661 kredit vrijedan 66 miliona dinara, a na muškarce 1.977 kredita vrijednih 177 miliona dinara.

U ovoj grupi je docnja najveća, iznad 15 odsto. To, nažalost, ukazuje da u ostavinskim raspravama nasljednici rijetko prijavljuju kreditna dugovanja, pa u slučaju da dužnik premine, njegov dug često prestane da se namiruje – ukazuju naši sagovornici iz Udruženja banaka.

Najveća razlika

Poznata činjenica da je većina poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji registrovana na muškarce, pokazuje se i u evidenciji bankarskih kredita. Žene otplaćuju svega 9.187 poljoprivrednik kredita, “teških” 6,45 milijardi dinara, dok se na muškarce knjiži čak pet puta više kredita, u sedam puta većoj vrijednosti (51.709 zajmova od 45 milijardi dinara).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *