Prihodi budžeta u januaru viši 9,2 odsto

Dodajte komentar

Prihodi budžeta u januaru 2017. godine naplaćeni su u iznosu od 73,7 miliona eura i viši su 9,2% u odnosu na isti mjesec 2016. godine, i 2,2% u odnosu na plan, pokazuju juče obavljeni zvanični podaci Ministarstva finansija.

U okviru prihoda, najveći rast u odnosu na prethodnu godinu imamo kod poreza na dobit pravnih lica, ostalih prihoda i akciza, i to 105%, 51,6% i 24,9% respektivno.

Izdaci budžeta u januaru tekuće godine iznosili su 95 miliona eura, što predstavlja rast od 8,1%.

U prvom mjesecu 2017. godine zabilježen je gotovinski budžetski deficit od 21,3 miliona eura koji je viši 4,2% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Januar se u fiskalnoj godini smatra mjesecom gdje je otrežana naplata prihoda.

Godišnja stopa inflacije (CPI) u januaru 2017. iznosila je 2,0%. Od ukupno 12 oblasti koje se mjesečno prate, deset oblasti bilježi rast cijena, dok je najznačajniji rast registrovan u oblasti “hrana i bezalkoholna pica” (1,2% rast i uticaj 0,42 p.p) i oblasti “prevoz” (8,6% rast i uticaj 0,92 p.p).

Rast cijena u oblasti prevoz opredijeljen je rastom cijena goriva i maziva (21,7%), čvrstih goriva (7,0%), kao i primjenom nove zakonske regulative, odnosno povećanjem akciza na gorivo.

Inflacija mjerena HICP-om u januaru je iznosila 2,1%, što je dominantno opredijeljeno rastom cijena hrane, goriva i usluga smještaja.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u januaru bilježe rast od 1,9%, usljed rasta cijena struje, izvozne cijene su više 9,3% usljed rasta cijena osnovnih metala, dok su cijene iz uvoza zabilježile rast od 3,3%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *