Zvanično počeo Bregzit

Dodajte komentar

Stalni predstavnik Velike Britanije u EU Tim Barou uručio je predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku pismo kojim se Evropsku uniju obavještava o namjeri Britanije da napusti taj blok. Već nam nedostajete, poručio je Tusk u Briselu.

Istorijski dan i za Britaniju i za Evropsku uniju. Jedna od najmoćnijih članica izlazi iz Unije poslije 44 godine članstva, što je rezultat referenduma koji je održan u junu prošle godine, kada je – poslije burne kampanje – većina građana Velike Britanije odlučila da zemlja izađe iz bloka.

Stalni predstavnik Tim Barou lično je predao pismo od šest strana premijerke Tereze Mej predsjedniku Evropskog saveta u Briselu, čime je i zvanično pokrenut član 50 Lisabonskog ugovora i počeo dvogodišnji proces pregovora do izlaska Britanije iz EU, što bi trebalo da bude gotovo do 2019. godine.

U isto vrijeme kada je predato pismo, Tereza Mej je obavijestila poslanike Britanskog parlamenta da je pokrenut član 50 i da Britanija napušta Evropsku uniju.”Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Evropske unije”, rekla je Mejova, prenosi AP.

Ovo je istorijski trenutak od kojeg nema povratka nazad”, navela je Mejova i pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju.

Britanija će, kako je dodala, ostati posvećen partner Evrope.

Donald Tusk je, obraćajući se novinarima u Briselu, rekao da Britanija “već nedostaje Uniji”, dodajući da ni London ni Brisel ne treba da se pretvaraju da su srećni zbog današnjeg događaja.

Glavni predstavnik Evropske unije u pregovorima o Bregzitu Majkl Barnijer izjavio je da je “danas prvi dan veoma teškog puta”.

Barnijer, koji je bio na sastanku sa premijerom Malte Džozefom Muskatom, rekao je novinarima da je to “ključni momenat” za EU, i da je važno postići “fer dogovor”, ne samo po pitanju Bregzita već i za dugoročnu budućnost same EU.

Muskat je naveo da bi ipak svaki dogovor za Britaniju morao biti umanjen u odnosu na članstvo.

Rojters je ranije danas objavio da u nacrtu dokumenta kojim će lideri EU odgovoriti na formalno obavještenje iz Velike Britanije stoji obećanje da će ostati jedinstveni tokom “konstruktivnih” pregovora o Bregzitu.

Agencija navodi da su lideri Unije obećali da će jedinstvenim nastupom pokušati da umanje nesigurnost kod građana i poslovnih ljudi zbog otpočinjanja procesa izlaska Britanije iz evropskog bloka.

Postupak izlaska Velike Britanije iz Unije uslijedio je poslije referenduma u junu prošle godine, kada je većina glasala za izlazak iz EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *